• tam hali "türkiye'de sinema salonlarının projeksiyon cihazının parlaklığını kısması" olacaktı. ama karakter sınırına takıldı.

    evet arkadaşlar, maalesef her yönden kesinlikle bir sıkıntısı olan canım ülkemde gün geçmiyor ki yeni bir düzenbazlık ortaya çıkmasın. zaten bilinen bir şeydi parlaklığın kısılması. ancak vizyona giren dune filmiyle herşey daha çok ortaya çıkmış bulunmakta. bilindiği üzere türkiye'de vizyona girmeden önce hbo max'te yayınlandığı için bu film malum ortamlara düştü. benim de evimde kendi projeksiyon cihazım var. ben de dedim ki spoiler yemeden ben bu filmi evimde izleyeyim, haftasonu da gider sinemada izlerim dedim. kendi evimde gayet rahat izledikten sonra sinema salonuna gidince ne göreyim? benim evde net gördüğüm sahneler aşırı karanlık. tamam film bir çöl gezegeninde geçtiği için o havayı verme adına biraz karanlık çekilmiş. ancak ben evde izlerken o kadar karanlık değildi. birçok şeyi çok rahat seçebiliyordum. ben acayip sinirlendim ama yanımdaki arkadaşıma belli etmedim filmden aldığı keyif düşmesin diye. bu arada sinema salonu uyduruk bir salon da değil. ama gelin görün ki onlar da bunu yapıyor.

    peki neden bu yapılıyor? tamamen projeksiyon cihazının ampul ömrünü uzatıp daha uzun kullanmak için. örnek olarak benim projeksiyon cihazının tasarruf modunda ampul ömrü 7500 saat. ancak ben bunu parlak moda alırsam 4000 saat. neredeyse yarı yarıya olacak. yani türkiye'deki sinema salonları sizin seyir zevkinizi değil de kendi projeksiyon cihazlarının ampul ömrünü düşünerek hareket ediyor. siz sinema sektörü ölmesin, destek olalım diye gidiyorsunuz ama onlar sizin sektörü önemsediğiniz kadar önemsemiyor. nereden kısıp da daha çok para kazanırız derdine düşüyor.

    filmograf kanalı da video'sunda bu konuya da değinmiş.

    edit: alper çağlar da attığı tweet ile hem destek oldu, hem de bu durumu doğruladı.

    edit 2: filmograf kanalı teşekkür etmiş. rica ederim. asıl ben teşekkür ederim konuyu çok güzel özetledikleri için.

    edit 3: dünden beri eski sinema çalışanlarından gelen mesajlar üzerine birkaç bir şey daha ekliyorum. bu bilgileri onlardan aldım. evet ışık kısmak gayet mümkün. bazı arkadaşlar bana ulaşıp böyle birşeyin mümkün olmadığını, sinemadaki projeksiyon cihazlarının farklı olduğunu söyledi. ama arkadaşlar gayet de mümkün. birçok kişi gidip çalışanlara söylediğinde ışığın açıldığını söyledi. zaten direkt sektörün içinde olan alper çağlar durumu doğruladı.

    bir konu daha var. o da parlaklığın düşük olmasını etkiliyormuş. o da projeksiyon cihazlarının bakımının yapılmaması. gittiğiniz salonda film aşırı bir şekilde karanlıksa bu projeksiyon cihazının bakımlarının yeterli şekilde yapılmadığını da gösteriyormuş. ancak bu durumda da yine biz sinema severler düşünülmüyor. sinemalar kapalı durumdayken gayet bu yapılabilir, izleyiciler için salonlar hazır hale getirilebilirdi. zaten pandemi döneminde sinemadan uzaklaşıp, evde film izlemeye alışmış insanlara bu şekilde sinemayı yeniden sevdirebilirdi. ama o da yapılmadı. salonları yenileyip, tüm bakımları yapan sinema salonları üzerlerine alınmasınlar. onlar bizim canımız. bazı arkadaşlar da sektörün içinde olduklarından ampul değişimi, cihaz değişimi, yedek parçalar vs. hepsi dolar üzerinden olduğundan büyük şirketlerin tüm salonlarında bu işlemi yaptıklarında büyük faturalarla karşılaşacağını söyledi. haklılar. ama şöyle de bir durum var. eğer herşey yenilenmiş olsa bu sefer de insanlar yenilenmiş, düzelmiş diye reklamını yapardı emin olun. sosyal medyada, şikayetvar'da sürekli bu konu konuşulmazdı.

    burayı okuyan şirket yetkilileri varsa lütfen bizi duyun. ampul parlaklığını kısmayın. ben ve benim gibi bir sürü sinema sever bu durumdan çok rahatsız. ampulü kısmadığınız halde biz o çamur gibi görüntüleri izliyorsak o zaman lütfen bakımları tam yapın. düzeldiğini gördüğümüz an biz hücum ederiz zaten.

    edit 4: neden bay anderson isimli yazarın girdiği entry'den öğrendiğimize göre yaklaşık 2 yıl önce edward norton da aynı sorundan bahsetmiş.
240 entry daha
hesabın var mı? giriş yap