107 entry daha
  • insanın sosyal hayatını kısıtlayıp moralini alt üst eden, hayatı bir pencere arkasından kaşına kaşına izleten ve düşman başına bile gelmesin denilecek türden bir hastalık.

    yaklaşık 10 gündür ben de bu hastalıktan muzdariptim. umarım uyuz illetine düşmezsiniz ama düşerseniz de benim gibi kendinize ah vah etmeyin diye yaşadıklarımı ve bu süreçte öğrendiklerimi yazayım. belki birine faydam dokunur.

    öncelikle kendimi bildim bileli alerji ilacı kullanan biriyim, bunu niye söylüyorum? çünkü ilaçlar nedeniyle hastalığı biraz geç fark ettim. birçok yiyecek ve içeceğe alerjim var. kaşındıkça yediğim içtiğim bir şey dokundu sanıp ilaç içtim. kaşıntılar geçmek bilmeyince hastanenin yolunu tuttum.

    benim kaşıntılarım yoğun olarak göbek ve bacaklardaydı. karnımda su çiçeğine benzer küçük küçük kırmızı noktalar oluşmuştu. doktor muayene etti ve kan tahlili istedi. sonra da sonuca bakarak uyuz olduğumu söyledi. o an hissettiğim utancı anlatamam. gerçekten çok kötü bir his.

    doktor bu hastalığın herkesin başına gelebileceğini, uyuz mikrobunun genellikle göbek, koltuk altı ve göğüs bölgesinde görüldüğünü söyledi. bende ilk safhalarda göğüs ve koltuk altında herhangi bir kaşıntı yoktu, sonradan oluştu.

    neyse doktor, ilaç olarak metrin diye bir losyon verdi ve losyonu;
    - boyundan aşağı * vücudumun her yerine sürmemi
    - bir gün boyunca bu ilaçla kalıp banyoyu da bir gün sonra yapmamı
    - gün sonunda tüm çamaşırlarımı ve çarşaflarımı kaynar suyla yıkamam gerektiğini söyledi. dediklerini harfiyen yaptım, kaşıntılarım sadece anlık rahatlama sağladı ama geçmedi.

    doktorun verdiği ilaçtan derman bulamayınca abime durumu anlattım, çünkü geçen aylarda onların da iş yerlerinde biri uyuz olmuştu. onun gittiği doktor, eczacıların uyuz için farklı bir karışım hazırladığını söylemiş. abim de bana ondan yaptırıp yolladı. karışımı banyo yapıp temiz vücuda sürmemi* ve hiç yıkanmadan 3 gün boyunca ilaç sürmeyi tekrarlamamı söyledi.

    karışım, görünüş ve kıvam olarak vazeline benziyor. içinde minik minik sarı parçacıklar da vardı. baktığımda kokusuz bir karışım gibiydi ama sürdükten sonra kömür dumanı gibi bir koku ortaya çıktı. ilk kez sürdüğümde hafif hafif yaktı ve kaşıntı yaptı. hepsine katlandım da sadece yağ sürmüş güreşçi gibi kalmak gerçekten çok zordu.

    söylenenleri sırayla 3 gün tekrarladım ve 3. gün sonunda banyo yaptım. vücut karışımdan dolayı yağlı yağlı olduğu için direkt su dökmek yerine önce duş jeli veya şampuan, elinizin altında hangisi varsa onunla vücudunuzu ovalayın daha sonra su döküp iyi bir kese yapın. ben ilacı böyle çıkardım. uyuz olduğum sürece giydiğim tüm kıyafetlerimi ve kullandığım eşyaları sıcak suyla yıkadım. şimdi çok rahatım. ne bir kaşıntım kaldı ne de bir rahatsızlığım.

    not:
    - ilacı sürerken gözden çıkardığınız kıyafetleri giymekte fayda var. çünkü 3 gün üst üste aynı ilacı sürüp kıyafet değiştirmeden durduğunuz için kıyafetler tekrar giyilecek gibi olmuyor, zaten görmek istemeyip atıyorsunuz.

    - bu süreçte mümkün olduğunca kaşınmamaya çalışın, kaşındıysanız da tırnaklarınızı da kesin ki altında mikrop birikmesin.

    - gündüzleri pek kaşıntınız olmuyor, oluyorsa da günlük koşuşturma içerisinde insan fark etmiyor. özellikle akşam olunca kaşıntılar başlıyor. gün geçtikçe kaşıntının şiddeti de artıyor. ben bu yüzden hemen uyumaya çalışıyordum.

    - bir de sıcak hava kısmı var. yani bulunduğunuz ortam sıcaksa, kaşıntınız da sıcağa oranla artıyor. ona da dikkat edin derim.

    ben yandım siz yanmayın notu: kaşıntımın yoğunluğunu fark ettiğim gün, internetten araştırma yaptım ve birçok yerde sirke önerilmiş, sirkeli suyun kaşıntıyı geçirdiği yazılmıştı. bunu sakın denemeyin! ben yandım, mecazi değil! bildiğiniz yandım. üstte demiştim ya vücudumda küçük küçük kırmızı noktalar vardı diye işte o bölgeler öyle bir yandı ki sirke diyen kim varsa gelmişine geçmişine saydım. tabii benim sirkeli su yapmak yerine sirke bidonunu direkt vücuduma dökmemin etkisi de olabilir, bilemiyorum ama sonuç olarak sirke işe yaramadı.

    kamu spotu notu: yanınızda sürekli anormal bir şekilde kaşınıp kaşınıp "ben iyiyim ya" diyen bir arkadaşınız varsa kolundan tuttuğunuz gibi hastaneye götürün, yoksa onun ceremesini siz de çekiyorsunuz.

    son olarak; umarım kimse bu derde düşmez.

    haftalar sonra editi: ilacı kullandıktan sonraki ilk günlerde görülen hafif kaşıntılar da tamamen bitti. eski rutine geri döndüm. tedavi bittikten sonra birkaç gün daha görülen kaşıntılar normalmiş, doktor öyle söyledi.

    ilacı da eczacılar hazırlıyormuş. şehrinizdeki eczacılardan isteyebilirsiniz. benimkini abim istanbul'dan yollamıştı.

    iki yıl sonra gelen edit: ilacı soranlar için de fotoğrafını ekliyorum görsel
188 entry daha
hesabın var mı? giriş yap