96 entry daha
  • yeni halloween üçlemesi, geçtiğimiz yıl izlediğimiz candyman, bu yıl vizyona girmeyi bekleyen yeni scream ve texas chainsaw massacre filmleri, chucky dizisi vs. derken bütün klasik slasher serileri yeni 10 yılda peş peşe ekranlara geri dönerken son 12 yıldır hiçbir şekilde sesi soluğu çıkamayan seri. çıkamıyor çünkü yapım hakları yüzünden sahne arkasında tam bir cümbüş yaşanıyor.

    olayın özeti şu: friday the 13th ismiyle jason voorhees karakterinin hakları farklı kişilerde olduğu için film çekilemiyor. ilk filmin senaristi victor miller, yıllardır senaryonun haklarını yeniden elde edebilmek için hukuki mücadele veriyordu. aynı filmin yönetmeni sean cunningham ise hakların kendisine ait olduğunu iddia ediyordu. geçtiğimiz eylül ayında mahkeme cunningham'ın temyiz başvurusunu reddederek miller'ı haklı buldu ve ilk filmin haklarını yeniden senariste devretti. ancak bu durum hiçbir şeyi çözmedi çünkü ilk filmde hokey maskeli jason voorhees görünmediğinden ötürü-ilk filmdeki katil jason'ın annesiydi hatırlarsanız- maskeli jason voorhees'in haklarını hâlâ cunningham elinde tutuyor. dolayısıyla miller, yeniden bir friday the 13th filmi çekse dahi seriyle özdeşleşen jason karakteri ve ikonik hokey maskesini kullanamıyor. dahası, mahkeme filmin haklarını miller'a yalnızca amerika birleşik devletleri sınırlarında teslim etmek gibi abuk bir karara imza attığı için miller bir şekilde jason'sız bir friday the 13th çekse dahi filmi abd dışına yayma yetkisi bulunmuyor. cunningham ise pratikte jason voorhees'in haklarına sahip olmasına karşın eğer jason'lı bir film çekmeye niyet ederse filmine friday the 13th ismini vermesi yasak. hatta jason voorhees ismini kullanmasının bile yasal sonuçlarının ne olacağı konusunda hukukçular ikiye bölünmüş durumda. üzerinde hemfikir olunan tek şey, içinde hokey maskeli isimsiz bir katil bulunan ve ismi friday the 13th olmayan bir film çekmekte serbest olduğu. tam bir rasta yapılmış arap saçı durumu anlayacağınız.

    nitekim yıllardır tarafların mahkemelerde sürünmesi sebebiyle elden ele gezip nice senarist, yönetmen ve yapım şirketini bezdiren serinin geleceği bir hayli belirsiz ve karanlık. görünen o ki jason voorhees'in paslı palası uzun süre daha yeni bir kurbanın tadına bakamayacak.
    https://screenrant.com/…ler-rights-original-update/
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap