1 entry daha
  • şu an okuduğum harika kitaptır. beynin geçmişimizdeki enstantaneleri genellikle egomuzu koruyacak şekilde düzenlediğini söyler ve açıklaması da şöyledir:

    "araştırmalar olumsuz duygularla ilgili anıların, mutlu duygularla ilgili olanlardan daha çabuk sönümlendigini gösteriyor. anıların bastırılması tipik olarak travma bağlamında gelişir. örneğin fiziksel ve cinsel istismar kurbanı çocuklar bazen, ta ki yıllar sonra bir şey anılarını tekrar canlandırana dek başlarına neler geldiğini hatirlamazlar. cisnel istismar gibi duygusal travmalar kişinin psikolojik işleyişini tahrip ederek ozsaygisini ve birey olma duygusunu yaralar. hakim kurama göre anı bastırma mekanizması, kırılgan benlik hissimizi katlanilması zor hatıralara karşı koruyan, beyindeki güvenlik supabıdır. nasıl ki cerrah ameliyat sonrasındaki acıyı önlemek için anestezi kullanırsa, bilinç dışı beyin de travmatik bir deneyimi yeniden yaşamananin acısını uyusturmak için bastırma yöntemini kullanabilir.

    psikolojide insanların benlik algısıyla uyumlu olan şeyleri daha kolay hatırlama, kendini algılama biçimiyle çatışan duygu ve anılariysa daha çok ihmal etme eğiliminde olduğunu iddia eden "mnemik ihmal modeli" diye bir kuram vardır. insanlar olumlu davranislari daha iyi hatirlarken, olumsuz davranışları daha kolay unutma egilimindedirler. bilinç dışı beyin bir haber kanalı olsaydı şayet, taraflı yayın yapardı."
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap