5 entry daha
  • sevgili kardeşim, biri videographer diyorsa, oradan seri adımlarla uzaklaşmanı tavsiye ederim. kalite kaygısına sahip hiçbir ajans/şirket; bir filmin senaryosunu, çekimini, ışığını, kurgusunu, montajını, efektini; tek bir kişinin sırtına yüklemez.

    yapılmaz demiyorum, illa ki yapılabilir. ama o çıkan iş vasat, yani ortalama olmanın ilerisine geçemez. istanbul'da bile ayrı ayrı, sadece post ve prodüksiyon ile ilgilenen koskoca şirketler var. ki bunların içinde yönetmen, kameraman, sinematografçı, sesçi, motioncu, vfx'ci ayrıdır.

    videographer arıyoruz diyene koşarsan; genellikle ucuz markalara, ucuz işler yapan, ucuz bir işgücü olursunuz. emeğinizin ve zamanınızın değerini bilin. yapmak istediğiniz işte uzmanlaşın. kaliteli şirketlerde color correction yapan adam dahi ayrıdır. color correction'da uzmanlaşırsanız, yurtdışında da iş bulabilirsiniz. ama videographerlıktan gelen vasat portfolyonuzla, yurtdışında tutunamazsınız.

    şimdi yukarda biri yazmış, kurgu bilmek bilmemne diye. hollywood'da çekilen her filmin kurgusunu, yönetmen, az biraz kafasında bilir zaten. film daha çekime başlanmadan; o storyboardlar boşa çizilmez. ama oturup kendi filminin kurgusunu montaj aşamasında tek başına yapan yönetmen sayısı çok azdır. chloé zhao gibi biri değilsen, bu işi gider bilene yaptırırsın. ki bak, yazan, yöneten, montaj yapan chloe zhao, sinematografi tarafında yine başkasıyla çalışır.

    ama türkiye'de herkes bir chloe zhao, herkes bir steven soderbergh. herkes kendi çeker, sinematografisini yapar, kurgular, montajlar, ae'da motion kısmını çözer, nuke kurar vfx ekler. hepsi birer videographer'dır.

    sonuçta çıkan işlere bakıyoruz, bu ne lan? diyoruz. aksi takdirde hollywood'un bu videographer titrine sahip wonder kid kardeşlerimizle dolup taşması, dünyadaki tüm prestijli ödülleri ülkemize getirmesi gerekmez midir?
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap