158 entry daha
  • tip 2 diyabet risk grubunda olduğum için şekeri kesmeye çalışıp bocalarken, şekeri bırakmak başlığında görüp, amazon prime'da bulup izlediğim, avustralya yapımı belgesel.

    oldukça eğlenceli olan ve müthiş bir kliple sona eren bu belgesel, avustralya'da okullarda gösteriliyor, çocukları daha bilinçli beslenmeye teşvik için kullanılıyormuş. tabii ki belgesele tepki de çok, google'dan şöyle bir arayınca, bir kişinin bir günde tüketebileceği şeker 16 çay kaşığı 40 değil, abartıyor, gerçekleri çarpıtıyor diyen de çok. buna şaşırdık mı, tabii ki de hayır.

    belgeselin ana fikri, benim de uzun zamandır şüphe ettiğim gibi, her kalori aynı değil, all calories are not equal. ayrıca, kalori sayma işi de aslında biraz boşa kürek çekmek gibi.

    belgeselden öğrendiğim bilgiler özetle şöyle:

    --- `spoiler alert - ben belgeseli izlerim öğrenirim diyenlerin duyguları incinmesin` ---

    * fruktoz vücudumuzda tamamen yağa dönüşüp depolanıyor.

    * 1 çay kaşığı 4 gr şeker. 1 elmada 4 çay kaşığı, yani 16 gr şeker var.

    * şeker, hangi adla anılırsa anılsın, kahverengi şeker, hindistan cevizi şekeri, agave, maple syrup, tatlandırıcı, high fructose corn syrup, vb. şeker yine şeker. özünde hepsi aynı. tatlandırıcılar aynı kaloriye sahip olmasa da sugar cravings'i, yani canımızın şeker istemesini tetikliyor. en güzeli hepsini kesip doğrudan kaynağına inip meyveyi tüketmek.

    * deneye başlarken damon, amerika'da oldukça önerilen ve diyetisyenler birliğinin çıkardığı my plate adlı ücretsiz uygulamayla halk arasında yaygınlaştırılmaya çalışılan, plate method, tabak yöntemi ile besleniyor. bunun anlamı da şu: her öğünde tabağının %50'si sebze, %25'i protein ve %25'i karbonhidrat.

    * damon, sağlıklı karbonhidratları tercih ediyor, hiç önünde hamur işi veya ekmek görmedim.

    * deneyden önce, deney sırasında ve deneyden sonra günlük olarak tükettiği kalori miktarı ana hatlarıyla hep aynı, 2300 kalori. deney sonunda diyetisyeni, deney sırasında, yani günde 40 şeker kaşığı şeker tüketirken, çoğu gün 2300 kalorinin de altına düştüğünü söylüyor.

    * deney sırasında cips, tatlılar, hamur işleri falan yemiyor. aldığı günlük 40 çay kaşığı şekeri organik ve sağlıklı diye satılan meyve sularından, gazlı içeceklerden, yemeklerin üzerine dökülen soslardan alıyor. gördüğüm ve yediği en sağlıksız şey subway sandwich idi.

    * araştırmaları çerçevesinde amerika'ya geldiğinde, günlük şeker tüketimini 40 çay kaşığına sınırlamakta oldukça zorlanıyor, çünkü amerika'da her şeyin içinde şeker var.

    * deney sırasında, deneyden önce yaptığı gibi spor yapmaya da devam ediyor.

    * damon, deneyin ilk 12 gününde 3,2 kg alıyor.

    * deneyin 18. gününde yapılan testlerde karaciğerde yağlanma ve dikkat dağınıklığı yaşadığı tespit ediliyor.

    * deneyin 30. gününde aldığı toplam kilo 5 kg ve beli 7 cm kalınlaşıyor.

    * deneyin sonunda tekrar testlerden geçiyor damon, sonuçlar şöyle:
    - deney sırasında en çok karaciğeri zarar görmüş ve kalp hastalığı riski belirgin şekilde artmış.
    - toplamda 8,5 kg almış. bu kiloyla birlikte vücudundaki yağ oranı %7 artmış. ayrıca beli de toplamda 10 cm kalınlaşmış.

    * deney sonunda şekeri bırakmaya başladığında, ilk hafta ciddi baş ağrısı, uyku bozukluğu ve moodiness, ruh halinin gelgitli olması, sorunları yaşıyor.

    * şekeri bıraktıktan 2-4 hafta sonra şeker tüketme isteği ortadan kalkıyor.

    * 2 ay sonra şekersiz beslenmeye tam olarak alışıyor ve aldığı 8,5 kg'nun 6 kg'sunu veriyor. karaciğer yağlanması sorunu ciddi oranda gerilemiş.

    * deney sırasında kentucky'de diş hekimine eşlik ederken tanıştığı, mountain dew bağımlısı, 18 yaşındaki larry beni çok etkiledi. 18 yaşında ve ağzında hiç dişi kalmamış, kabus gibi. tüm dişlerinin kalan kısımlarını çektirip, 18 yaşında takma diş yaptırıyor. dişleri yapıldıktan sonra da aynı şekilde mountain dew tüketmeye devam edeceğini söyledi.

    --- `spoiler alert - ben belgeseli izlerim öğrenirim diyenlerin duyguları incinmesin` ---
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap