• kohlberg yaptığı çalışmada iki yöntem hatası yapmıştır. bu iki hata onu "kadınlar üst düzey ahlak seviyelerine ulaşamıyorlar" sonucuna götürmüştür. bu sonucu ilk eleştiren kişilerden birisidir gilligan.

    gilligan'a göre ilk hata, kohlberg'in örneklemin büyük çoğunluğunu erkeklerden oluşturmasıdır. araştırmanın ciddi bir temsil sorunu vardır.

    ikinci hata ise kadınların "başkalarına bakım verme" konusunda erkeklere oranla daha önde olmalarıdır. bu da kohlberg'in kullandığı ahlaki düzey belirleme sorularında cinsiyet farkı yaratmaktadır. örneğin: yanardağ patlaması nedeniyle batmak üzere olan bir adada beşikteki iki bebeğiyle kalan bir anne sadece bir bebeğini kurtarabilecektir. hangisini seçmelidir, neden?" sorusuna erkeklerin ve kadınların cevap verme dinamikleri farklıdır. birbiriyle kıyaslanarak karşılaştırılabilir boyutta değillerdir. bu nedenle kadınların daha düşük ahlaki gelişim düzeyinde olduklarını söylemek yanlıştır.

    ona göre gençleri ahlaki düzeylere bölmektense hepsine gelişimlerinin en başında ahlak sevgisini kazandırmak daha mantıklıdır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap