161 entry daha
  • fizik kuralları gereği olacak olan.

    güneşimiz, 70 yıl ömrü olan bir insanın 35 yaşındaki hâlinde şu an. yaklaşık olarak 4,5 milyar yıl sonra yakıtı bitmeye başlayınca şişmeye başlayacak ve tahmini olarak jüpiter'e kadar olan her şeyi yutacak, yok edecek. sanmayın ki dünyanın 4,5 milyar yıl ömrü var, aslında yaklaşık olarak 1 milyar yıl daha yaşanabilir bir gezegene sâhibiz.

    şimdi şöyle; her yıldızın ışık ve ısı gücüne göre çevresinde oluşturduğu bir yaşam kuşağı var. bir gezegenin kayalık olması, atmosfere sahip olması, yerçekiminin uygun seviyede olması yaşam için yetmiyor. kendi yıldızından ne eksik ne de fazla ısı ve ışık alması gerekiyor ki bu da o yıldızın yaşam kuşağında olup olmamasıyla ilgili.

    dünya yaşam kuşağının tam ortasında ama kütleçekim kuvveti hasebiyle 1 milyar yıl kadar sonra yaşam kuşağından ayrılıp güneşe yaklaşmasını sürdürecek. bu da daha fazla ışık ve ısı alması demek. böylece yaşanmaz bir gezegene dönüşecek. meselâ venüs gezegeni yaşam kuşağını terk etmek üzere, mars ise yaşam kuşağına girmiş durumda.

    biz insanoğlu dünyamızın dengesini bozmazsak ya da dünyaya bir meteor çarpmazsa ve 1 milyar yıl sonrasını görebilirsek kendimize uygun bir gezegen bulup gitmek zorundayız. gidemezsek yerin altında biraz daha yaşayıp kaynakları tuketince açlıktan, susuzluktan yok olup gideriz.
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap