45 entry daha
  • daha henüz yurdum sınırlarını aşamadığım zamanlarda seni yarın bi yere gönderelim deseler ilk söyliyeceğim yerdi castro ölmeden ayak basmayı isterdim hep ve ballı olduğumdan mı nedir bilinmez ilk yurt dışına çıkışım havana üzerinden bir gece kalarak jamaika'ya olmuştu.
    deniz ulaşımı da bir alternatif olmakla birlikte genelde havayolunu tercih edeceğizdir. uçağımız süzüldü piste indi şimdi insanda böle bi merak oluşuyo başta nasıl bi yer acaba diye, bi kere askeri üniformalı mini etekli bu kadar kadını san jose havalanı dışında başşka bi yerde bulma şansı pek yoktur herhalde.

    pasaport kontrolünde bi kaç kelime de olsa ispanyolca bilmek çok çok işe yarıyormuş (bi öğrenemedik şu ispanyolcayı) yoksa ingilizce o da artık on onbeş kelime ile sınırlı bi ingilizceyi bileni bile bulmak biraz sıkıntı. burda biraz teknik bilgi: küba'da pasaport kontrolünde pek standart yoktur ben yanlış evrakla bi dakikada geçtiğimi de biliyorum her bişeyim tam iken 4 saat beklediğimi de (tabi saç baş karışmış çiçekli bi tişört ile jamaika'dan geliyorsanız çok doğal).

    tek bi standart uyuşturucu konusunda inananılmaz sıkı davranıyorlar; üniversiteyi küba'da okuyan bi arkadaşın anlattığına göre dominik cumhuriyeti'nden iki eleman otla yakalanmışlar ve cezası "20 yıl" dominikli üst düzey yetkililer dominik'te hapise girmisi koşulu ile bi kaç yıl sonra çıkarabilmişler ( ama küçük çantanın dibinde kalmış ot parçacıklarını bulsalar da bişey yapmıyorlar ya da ballı ötesi olmanız lazım benim gibi).

    küba'nın bu güzide başkenti havana kübanın diğer bölgeleri için, anadolu için istanbul neyse onun gibidir. haksızda sayılmazlar havana için ne kadar sefil halde diye düşünmeyin küba'nın geri kalanı gerçekten havanadan çok daha kötü durmdadır.
    esasında havana da kendi içinde bölünmüş gibidir eski havana diye anılan bölge adeta bir açık hava müzesi gibidir. tabi bu insanı acaip rahatsız ediyor insanların hayatlarını yaşadıkları yerlerde etrafa mal mal bakıp sürekli fotoğraf çeken insan güruhları etrafında dolaşmak, her dakka yanınızda biten bi puro satıcısı ile karşılaşmak esas kötü olan o puro satmaya çalışan adamla muhabbet edip evine gidildiğinde yaşanacak eğlenceyi kaçırmamıza sebep olan garip ortam vardır eski havana'da bi bakıp hemencecik kaçmak lazım.

    havana'nın güzelliği insanlarındadır ve tabiki reklam tabelelarının olmadığı bi koca şehir nasıl olurdu merak eden bi bünyeyseniz şaşkın şaşkın etrafa bakıyor olacaksınız. sokağa çıktığımda ilk farkettiğim şeydi gözüme gözüme giren reklam panolarının olmaması.

    konaklama havana'da diğer şehirlere göre biraz daha pahalı, merkezdeki italyada şişelenmiş su bile bulabileceğiniz otellerin fiyatlarından bahsetmiyorum bile çok sıkıştığınızda para bozdurmak için kullanabilirsiniz bu otelleri. devletin işlettiği otellerde fiyatlar biraz daha makul ama değmez. benim favorim "casa partikülar"(nası yazılıyo tam bilmiyorum kesin yine yanlış yazmışımdır) yani efenim bu konaklama mekanları bizdeki ev pansiyonlara denk düşüyor. tabi bazı farklarla bi kere bunlar devlet kontrolünde işletiliyo kesinlikle aklınıza güvenlikle ilgili bi soru işareti gelmesin zaten küba da hiç bi yerde gelmesin, neyse.
    şehrin merkezinde sahile yakın yerlerdeki evlerin durumları genelde pek iç açıcı değil ama hangisine giderseniz gidin evine gelmiş bi misafir gibi ağırlanacağınızdan emin olun. şehrin biraz dışında hani akşam bi yere giderken bi taksiye binme ihtiyacı hissedeceğiniz bölgelere doğru giderseniz; ben müstakil bi evin bi katında kalmıştım herşeyi var mutfak, salon, klima falan 30cuc. ama ben genelde merkezi tercih ediyorum.

    hangi gün açıldığını hatırlamıyorum ama hemen eski havanın kıyıya bakan kısmında bir pazar kuruluyor burdan çok hoş resimleri sahipleriyle sohbet ederek alabilirsiniz. nasıl taşırım şimdi resmi gümrükten geçerken problem olurmu falan diye hiç dert etmeyin tüpünüzü kaşeli sertefikanızı da veriyorlar. puro satın almak istiyorsunuz biraz dikkatli olmak lazım elden satılan puroların kaliteleri genelde düşük oluyor. hani purodan anlayan bilen birisine hediye alacaksanız yoksa tabi ki sokaktan alıverin onda biri fiyata.

    herşeye rağmen gidilesi görülesi bi şehir adeta bi zaman makinası gibidir havana. havana candır yani anlayacağınız dostlar.
126 entry daha
hesabın var mı? giriş yap