4 entry daha
  • "tarih 6 ağustos 1945. dünyanın o güne dek adını dahi duymadığı bir bombayla kahredici bir biçimde tanışacağı o ilk gün. 400 bin nüfuslu hiroşima kenti bulutsuz, sıcak bir yaz gününe gözlerini yeni açmış. saatler 8:15'i gösteriyor; derken korkunç bir patlama. gökyüzü bir anda gözleri kör eden bir ateş topuna dönüşüyor. ardından, birkaç dakika içinde yerden yüksekliği 12 bin metreye ulaşan, mantar şeklinde dev bir duman bulutu beliriyor. etrafa kavurucu bir sıcaklık hâkim. ve hiroşima'da birkaç dakika önce yaşayan 100 bini aşkın insan bir anda kavrulup yok oluyor. bu sayı sonrasında 200 bini, yani kent nüfusunun yarısını geçiyor. sadece insanlar değil elbet; hayvanlar, bitkiler, binalar da bu mahşer gününün karanlığına gömülüyor. hiroşima'nın %90'ı yerle bir oluyor bu ilk atom bombası patlamasının ardından.

    insanlık şokta. ama kapitalizmin güdülediği abd emperyalizmi bu şoku yeterli görmüyor. üç gün sonra, ölüm yüklü bir abd uçağı bu kez nagasaki kentinin semalarına dalıyor. 9 ağustos sabahı, emperyalizmin sınır tanımaz vahşetine bu kez nagasakililer hedef oluyor. orada da bir anda 40 binden fazla insan can veriyor feci bir şekilde.

    bugün nükleer silahlara sahip olduğu gerekçesiyle kuzey kore ve iran'ı tehdit eden abd, 250 binden fazla insanı yok eden atom bombası saldırılarını, '2. dünya savaşına son vermek ve barışı getirmek için zorunluydu' kılıfı altında küstahça savunup kendisini barışın mimarı ilan etti! 1945'ten sonra abd, sovyetler birliği, ingiltere, fransa ve çin hızla nükleer silahlanmaya gittiler. nükleer silahlanmanın rekor düzeye ulaştığı 1986 yılına gelindiğinde bu ülkelerin elindeki toplam nükleer silah sayısı 65 bini yükselmişti. bu, yaklaşık 1,5 milyon hiroşima tipi atom bombasına eşit bir miktardı. o yıldan sonra emperyalist ikiyüzlüler korosu nükleer silahlarda azaltmaya gidilmesi kararını aldılar ve 2002'de bu sayıyı 20 bine, yani yaklaşık 500 bin hiroşima tipi atom bombasına indirdiler.

    emperyalistlerin elinde bugün hâlâ dünyayı onlarca kez yok edebilecek yıkıcı bir güç bulunuyor. ve bugüne dek dünya ölçeğinde yaşanan iki emperyalist savaş da dahil olmak üzere tarih bize gösteriyor ki, kapitalizmin kâr hırsı uğruna yapamayacağı hiçbir kötülük, insanlığı sürüklemekten kaçınacağı hiçbir felâket yoktur.

    abd emperyalizmi, bugün daha küçük boyutlardaki nükleer bombaları ve silahları afganistan'da, irak'ta tüm dünyanın gözü önünde kullanmaktan çekinmemektedir. ve dünya işçi ve emekçilerini, iran ve kuzey kore gibi terörist ülkelerin elindeki nükleer silahların tehlikeli olacağına, kendisinin ise barışın garantörü olarak bu silahları elinde tuttuğuna inandırmaya çalışmaktadır.

    dünyanın kaderi işçi sınıfının elinde. ya bu vahşet sistemini tarihe gömmek ya da kapitalizmin yarattığı felâketlerle yokoluşa seyirci kalmak! ya sosyalizm ya barbarlık içinde yokoluş!"

    marksist tutum (#5) ağustos 2005
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap