• 1936 demiryolu haritası

    2022 demiryolu haritası

    yukarıdaki haritalarda görülebilecek gerçeklik. 100 yılın işini 20 yıla sığdırdık diyenlerin bakması gerek bu haritalara. ayrıca karşılaştırmak için avrupa demiryolu haritası.

    türkiye tarihinde demiryoluna en çok önem verilen dönem atatürk dönemiydi. o günden bugüne neredeyse hiçbir yeni hat yapılmadı. var olan hatların ise çok az bir kısmı geliştirildi.

    bu bizim ayıbımızdır. her şehre havalimanı yapmak yerine her il ve ilçeye demiryolu döşenseydi ülkemiz adına çok daha iyi bir yatırım olurdu. birkaç arabanın geçtiği gereksiz otobanlar yerine demiryolu döşeseydik mesela.

    peki neden yapmadık? 84 yıldır neden demiryolu hattımızı genişletmedik? bazen düşünüyorum, bu ülke gerçekten de çok büyük bir potansiyele sahip ama ne yazık ki bu potansiyeli açığa çıkaracak insana sahip değil...

    sadece yolculuk olarak düşünmeyin. demiryolu hattının geniş olması ülkenin ticaret ağı için çok büyük önem teşkil eder. avrupa, amerika ve çin'de taşımacılık faaliyetlerinin çok büyük bir kısmı trenler vasıtasıyla gerçekleşir. mesela bugün tüm şehirlerimize demiryolu ulaşsaydı, petrol fiyatlarının artışı market fiyatlarına bu kadar ciddi bir şekilde yansımazdı.

    yolculuk da cabası tabii. bu açıdan gelişmemiz gerekirken resmen geriledik. yıllar önce babam istanbul'dan bitlis'e trenle gitmiş, ülkenin bir ucundan diğer ucuna. bir yazar da ısparta-istanbul örneği vermiş. gerçekten bir çok hat kapatıldı, sefer sayıları azaltıldı. ayrıca yüksek hızlı tren atılımları yapılıyor diye sevinirken onlar da ele yüze bulaştırıldı, acı kazalar gerçekleşti.

    bu konu siyaset üstü bir konu bu arada. eleştirilerimin muhatabı sadece mevcut hükümet değil; sözüm büyük atatürk hariç tüm geçmiş yönetimlere. umarım ki gelecek hükümetler demiryolu hattının bir ülke için öneminin farkındadır.

    tüm dünyanın demiryolu hattını interaktif bir şekilde incelemek için open railway map kullanabilirsiniz.

    edit: çaylak bir arkadaş yeşillendirdi, buna istinaden bir ekleme yapayım. ankara-izmir yüksek hızlı tren hattı projesi kapsamında köylerindeki tarlaların ortası kazılmış. amma velakin yıllardır hiçbir çalışma yokmuş. çok yazık... buna benzer bir şekilde yavuz sultan selim köprüsü'ndeki demiryolu hattı da yıllardır süs olarak duruyor. işte ülkemizin demiryoluna verdiği önem...

    edit 2: bir yazar 1918 ve 1936 yılları arasında da pek fark olmadığını iddia etmiş. buna bir cevap verme gereği hissediyorum, yok öyle bir şey.

    atatürk döneminde yapılan hatlar (kırmızı) göreceğiniz üzere 1923'ten 1938'e kadarki dönemde ankara-kayseri, kayseri-sivas, sivas-erzurum, sivas-samsun, ankara-zonguldak, mersin-malatya, malatya-diyarbakır olmak üzere yaklaşık 3000 kilometre yeni hat yapılmıştır.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap