• 1936 demiryolu haritası

    2022 demiryolu haritası

    yukarıdaki haritalarda görülebilecek gerçeklik. 100 yılın işini 20 yıla sığdırdık diyenlerin bakması gerek bu haritalara. ayrıca karşılaştırmak için avrupa demiryolu haritası.

    türkiye tarihinde demiryoluna en çok önem verilen dönem atatürk dönemiydi. o günden bugüne neredeyse hiçbir yeni hat yapılmadı. var olan hatların ise çok az bir kısmı geliştirildi.

    bu bizim ayıbımızdır. her şehre havalimanı yapmak yerine her il ve ilçeye demiryolu döşenseydi ülkemiz adına çok daha iyi bir yatırım olurdu. birkaç arabanın geçtiği gereksiz otobanlar yerine demiryolu döşeseydik mesela.

    peki neden yapmadık? 84 yıldır neden demiryolu hattımızı genişletmedik? bazen düşünüyorum, bu ülke gerçekten de çok büyük bir potansiyele sahip ama ne yazık ki bu potansiyeli açığa çıkaracak insana sahip değil...

    sadece yolculuk olarak düşünmeyin. demiryolu hattının geniş olması ülkenin ticaret ağı için çok büyük önem teşkil eder. avrupa, amerika ve çin'de taşımacılık faaliyetlerinin çok büyük bir kısmı trenler vasıtasıyla gerçekleşir. mesela bugün tüm şehirlerimize demiryolu ulaşsaydı, petrol fiyatlarının artışı market fiyatlarına bu kadar ciddi bir şekilde yansımazdı.

    yolculuk da cabası tabii. bu açıdan gelişmemiz gerekirken resmen geriledik. yıllar önce babam istanbul'dan bitlis'e trenle gitmiş, ülkenin bir ucundan diğer ucuna. bir yazar da ısparta-istanbul örneği vermiş. gerçekten bir çok hat kapatıldı, sefer sayıları azaltıldı. ayrıca yüksek hızlı tren atılımları yapılıyor diye sevinirken onlar da ele yüze bulaştırıldı, acı kazalar gerçekleşti.

    bu konu siyaset üstü bir konu bu arada. eleştirilerimin muhatabı sadece mevcut hükümet değil; sözüm büyük atatürk hariç tüm geçmiş yönetimlere. umarım ki gelecek hükümetler demiryolu hattının bir ülke için öneminin farkındadır.

    tüm dünyanın demiryolu hattını interaktif bir şekilde incelemek için open railway map kullanabilirsiniz.

    edit: çaylak bir arkadaş yeşillendirdi, buna istinaden bir ekleme yapayım. ankara-izmir yüksek hızlı tren hattı projesi kapsamında köylerindeki tarlaların ortası kazılmış. amma velakin yıllardır hiçbir çalışma yokmuş. çok yazık... buna benzer bir şekilde yavuz sultan selim köprüsü'ndeki demiryolu hattı da yıllardır süs olarak duruyor. işte ülkemizin demiryoluna verdiği önem...

    edit 2: bir yazar 1918 ve 1936 yılları arasında da pek fark olmadığını iddia etmiş. buna bir cevap verme gereği hissediyorum, yok öyle bir şey.

    atatürk döneminde yapılan hatlar (kırmızı) göreceğiniz üzere 1923'ten 1938'e kadarki dönemde ankara-kayseri, kayseri-sivas, sivas-erzurum, sivas-samsun, ankara-zonguldak, mersin-malatya, malatya-diyarbakır olmak üzere yaklaşık 3000 kilometre yeni hat yapılmıştır.
  • maalesef ve zaten bilinen bir gerçek. düzgün bir altyapı yatırımı yapılmadı, yapılanlar ya fahiş fiyatlara peşkeş şeklinde ihalelerle yenilendi ya da 1 maliyetli iş 5'e ve gelir garantili olarak yapıldı. fahiş fiyatlarla yenilenip işletmesi devlete birakilanlarin da neredeyse tamamını ellerine yüzlerine bulaştırdılar ve neredeyse tamamında facia yaşandı.
    (bkz: 22 temmuz 2004 hızlandırılmış tren kazası)
    (bkz: 8 temmuz 2018 çorlu tren kazası)

    kısa bir aramayla ulaşılabilen diğerleri için

    ayrıca (bkz: oğuz arda sel'in dedesinin isyanı)
  • yol yabmışdır. yabdı. agbardi.
  • şaşırtmamıştır.
    ancak kanada'da neden demiryolu (neredeyse) yok o şaşırtmıştır.
    https://www.openrailwaymap.org/

    edit: ne cok bilen adam varmis mesaj kutum doldu. hepsi de baska bi sebep soyluyor yalniz :d vardir bi sebebi deyip geciyoruz o zaman.
  • değişmez, değişemez, bizim ülkemiz otomobil fabrikalarının pazarıdır, bu lobi bizim tren yollarını sevmez var olanları da yıkma derdindedir, o yüzden kendi otomobil markamız olma yolunda olan togg sahip çıkın siyasi görüşün ne olursa olsun.
    bakın yenilenen tren yollarına avrupa birliği fonlarıyla yapılmıştır, tek şartları güzergahı değişmeyin aynı yolu yenileyin, niye mi yüzyıl önce çizilmiş güzergahlar işe yaramaz durumdalar, yeni akılcı mantıklı raylar döşenmez mi döşenir ama seni yerler o koltukta oturamazsın..
    günümüz koşullarına uygun hatlar yapılabilir karayolları için dağları kolayca deliyoz tren rayınıda aynı şekil döşeriz istersen
  • 1936 dan beri inşaa edilmekte olan antalya ısparta demiryolu gözleri yaşartmıştır. herhalde mordor dağlarını deliyorlar.
  • demiryolunun (yük taşımacılığı) toplumdaki yansımasını görmek uzun yıllar alacaktır. ondan dolayı son yıllarda yapılan yatırımlar yolcu taşımacılığı için olmuştur.
    yani vatandaş a kentinden b kentine kısa sürede gitmesi büyük olaydır. ama ülkenin kalkınması için yük taşımacılığı yatırımlarının toplumlar için somut bir karşılığı yoktur.
    abd ve avrupa'nın kalkınmasında demiryollarının rolü büyüktür.
    uluslararası ticaretin izlediği yol, liman + demiryoludur.

    ayrıca (bkz: hilts raporu)
    edit:ekleme
  • yok yok değişti.
    izmir'de bazı demiryollarını komple söktüler. senelerce boş durdu. belediye biz bunların üzerine metro yapalım deyince de, senelerce nazlanıp, sonradan olur dediler. bir kısmı halen sıkıntılı, çözülecek inşallah.
    paris merkezde hatların birleşme noktasında üst üste farklı katlarda çalışan 13 farklı hatta metro bulunurken, onun 2 katı nüfus yoğunluğuna sahip izmir'de, hiç metro hattı olmayan bazı yerlere metro ile gitmeye başlayabileceğiz...
  • o ısparta-antalya araındaki hattan vazgeçtim, varolan ıspartaya gideni de kestiler. istanbuldan pamukkale ekspresi ile eğirdire kadar muhteşem manzaralar eşliğinde, geniş koltuklarda yayıla yayıla gidebilirdiniz. ilk önce eğirdir seferini kaldırdılar. sonra yüz yıllık eğirdir garını arazisiyle sattılar üç otuz paraya.
  • kara taşıtları ve yan ürünleri lobisinin oyunudur. (bkz: büyük resim)
    (bkz: yersenkirschen)
hesabın var mı? giriş yap