3 entry daha
  • cagimizin en buyuk sorunu. her ne kadar gelismis ulkelerde bugun seffaf devlet idealine oldukca yakin bir yerlerde olsak da, piyasalar ve ozel sektor icin bunu soyleyemiyorum ki bu da en az devlet seffafligi kadar onemli, daha fazla degilse.
    ornegin petrol fiyatlari. tamamen kriptik bir surecle bu rakamlar oynasiyor. temmuzda 150 dolar/varil gorulmustu sonra birden dusus basladi. cuma gunu 90 kusur dolardaydik, yine yuksek bir fiyat ancak cok daha makul geliyordu. sonra haftasonu boyunca anlayamadigimiz sekilde guneydogu abd'de (stratejik olarak kritik bir medeniyetler besigi) benzin istasyonlarinda benzin kalmadigi haberleri yapildi (no gas yazilari gosterildi bir iki yerde cnn tarafindan). bugun bir anda neredeyse 30 dolara yakin bir patlama oldu fiyatlarda.
    bu sacma sapan petrol krizimsisi seyine ben inanmiyorum mesela. yani tabii ki bir takim sikintilar olabilir ancak hem petrol lobileri ve sirketlerinin ne kadar curumus olduklari inancimdan (sebep: savas cikarabilmekte beis gormuyorlar), hem de olay seffaf olarak biz halka aciklanmadigindan bu sekilde dusunuyorum.
    ne zaman gelir butun rakamlari ve denklemleri gorebiliriz istedigimiz anda, o zaman tam anlamiyla seffaf bir toplum oluruz. seffaflik illa ki her tur devlet surecine, belgesine erisebilmek degil, etkisi piyasadaki sirketler disinda genel olarak topluma ulasan tum ozel sektor kararlari ve surecleri de tamamen seffaf olmalidir. petrol fiyatlarindaki tum dalgalanmalar buna girer, ve ben butun bu dalgalanmalara sebep olan tepkimeleri tum detaylariyla bilme hakkina sahip olmaliyim.
    yoksa kim kimi duzuyor belli degil... biriki kasabada benzin bitiyor, cnn bunu haber yapiyor, ertesi gun petrol fiyatlari yuzde 30 artiyor. bu nedir ki? yemisim tennessee'deki bilmem ne kasabasini, bana guneydoguda petrol bitti dedirtemezsiniz.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap