7 entry daha
  • nedir?: temel olarak primer hiperaldosteronizmdir.

    neden olur?: vakaların %30-60'ında tek taraflı soliter adrenal adenoma bağlı görürüz. her zaman tek taraflı olacağı anlamına gelmez. (zona glomerulosa'da) bilateral adrenal hiperlazi'de aynı klinikle karşımıza gelir. kitleler çoğunluk itibariyle benign'dir. nadiren malignite görülebilir.

    ne olur?: aldosteron sentezi artar. su tutulumu artar. hipernatremi görülür. hipokalemi başlar. (yani su ve tuz tutulumu artar.) sonuç olarak hipertansiyon nedenir. conn sendromu seconder hipertansiyon etyolojisinde yer alır.

    ne yapılır?: eğer tek taraflıysa kitle, cerrahi ön plandadır. bilateral kitleye bağlı ise conn, o zaman aldosteron antagonisti olan spironolactone ile medikal tedavi başlanır. spi. antiandrojen yan etkisi görülebilir.( libido kaybı, jinekomasti, mens düzensizliği, impotans) bu durumda bir diğer spi. antagonisti olan eplerenone başlanır.

    ne zaman akla gelir?: diğer sekonder ht nedenleri gibi klasik ht ilaçlarına dirençliyse, 30 yaşından önce; 50 yaşından sonra başlamışsa, daha önceki tansiyon takipleri olağansa, hipokalemi görülüyorsa akla gelmelidir. renal arter stenozu gibi. bu klinikle gelen tedaviye yanıtsız bir hastada renal arter ve adrenal gland için görüntüleme yapılabilir.
    bu spesifik yakınmalar dışında hastalarda yorgunluk, kas güçsüzlüğü, görme sorunları, baş ağrısı gibi non-spesifik yakınmalar görülür.

    *hastalarda poliüri görülür. bunun nedeni reaktif olarak artan anp'dir. pretibial ödem de görülmez bu yüzden.
    ** sorun aldosteron'nun fazla salgılanması olduğu için renin baskılanır. ald./renin oranı conn's sendromunda artmıştır.
hesabın var mı? giriş yap