11441 entry daha
  • nükleer atmak öyle kolay bir mesele değil. dünyada nükleer silah eşiği bir kere aşılırsa onun geri dönüşü olmaz. putin bile o kadar manyak değil.

    abd 1945-1949 yılları arasında nükleer silahlar konusunda dünyada tekel sahibiydi. japonya'ya atılan atom bombalarından sonra savaş kazanılmıştı ve henüz diğer ülkeler atom bombası yapmayı başaramamıştı. henry kissinger'in anlattığına göre o 4-5 yıllık dönemde amerika'da bir çok general ve diplomat dönemin başkanına baskı yaparak "elimizdeki avantajı kullanalım ve diğer ülkeler nükleer silahlara ulaşmadan bunu fırsata çevirelim" demeye başlamış.

    bazı diplomatlar rusya'ya nükleer silahla saldırarak doğu almanya'dan ve doğu avrupa'dan çıkartabiliriz derken daha şahin olanlar "moskova'ya atom bombası atıp komünizmi bitirebiliriz" diyordu. en ılımlı olanlar bile "nükleer silah kullanmasak bile sovyetler'i kullacağız diye tehdit ederek istediğimizi alabiliriz" düşüncesindeydi. neyse ki dönemin abd başkanı (harry truman) sağduyulu çıkıyor ve japonya'dan sonra dünyada nükleer silah eşiği bir defa dahi aşılırsa bunun geri dönüşü olmayacağını, ülkelerin gelecekte en ufak bir anlaşmazlıkta nükleer silaha sarılabileceğini ve bunun da dünyanın sonu olacağını düşünüyor. daha sonra sovyetler de atom bombasına ulaşınca ortaya denge politikası çıkıyor.

    bugün hem rusya hem abd'nin nükleer politikası kendisine saldırılmadıkça nükleer silah kullanmama ve sadece kendi varlığı tehdit altına düşerse kullanma üzerine kurulu. abd'nin nükleer kullanması için washington'un, rusya'nın nükleer kullanması için moskova'nın direkt tehdit altında olması ve diğer savunma yollarının tükenmiş olması gerekiyor. bunun bir tek istisnası var o da karşı tarafın nükleer silah kullanması. yani abd rusya'ya veya rusya abd'nin müttefiklerinden birine karşı nükleer silah kullanırsa karşılık olarak misliyle cevap verme hakkı doğuyor. bunun dışında iki ülkenin dokrininde de ilk nükleeri atan ülke olmak yok. bu ta stalin döneminden günümüze kadar değişmeyen bir doktrin.

    bugün dünyada durup dururken kimse nükleer eşiği aşmak istemez. buna putin de dahil. nükleer silah şaka değil. o eşik bir kere aşılırsa insanlığın sonunu getirir. 11 eylül'den sonra bazı amerikalılar afganistan'da el kaide'nin saklandığı dağlara atom bombası atılmasını savunmuştu ama afganistan'da dağ başındaki teröristlere karşı atom bombası kullanmanın bile bir daha geri dönüşü olmayan sonuçları olduğundan böyle bir şey yapılmadı.

    rusya kimsenin tanımadığı bir referandum yapıp ukrayna'nın doğusundaki toprakları tek taraflı olarak kendine katıp sonra da "topraklarıma saldırdınız" deyip nükleer filan atamaz kısaca. putin bile böyle bir düşünceye girmez.

    (bkz: mutually assured destruction)
10956 entry daha
hesabın var mı? giriş yap