32 entry daha
  • arkadaşlar ben okudum. kronometre tuttum hatta 32 dakika 54 saniye sürdü. kısa ve geniş özet olarak aktarayım. (not: hiçbiri benim şahsi düşüncelerim değildir)

    - -kısa özet --
    ilber ortaylı hepi topu bilindik belgeleri yorumlayan, güncel meselelerde etliye sütlüye dokunmayan, güç kimden yanaysa ona yanaşan, her devrin adamı olan, ikiyüzlü fetöcü, kadın düşmanı, şovenist milliyetçilik üzerinden prim kasan bir şahıstır. asla bir entelektüel değildir, olmamıştır.
    -- kısa özet --

    -- geniş özet --
    yazı bakın ben de okuyan eden biriyim. boş yapmıyorum, ilber ortaylı'yı eleştirebilecek birikime sahibim diyebilmek adına bolcana ünlü düşünürlerden özlü sözler içeriyor.

    yazının devamında, yazara göre gerçek entelektüel kimdir, nasıldır sorusu üzerine duruluyor ve ilber ortaylı'nın gerçek bir entelektüel olmadığı, hepi topu belgeler üzerinden ruhsuz tarihçilik yapan her devrin adamı olan birisi olduğundan bahsediliyor.

    sonrasında yazarımız ilber ortaylının kadın düşmanı olduğu iddialarına yer vermiş. devamında osmanlı'daki batılılaşma hareketlerinden ve türkiye'nin batı doğu arasında arada kalmış garip durumundan bahsetmiş. bu noktada da ilber ortaylının tarihçiliği ve bakış açısı içi boş bir nostaljiden ibaretmiş.

    yazarımız, ilber ortaylı 2005'te feto yayınevlerinden birinde editörlük yaptığı, fetoş ile sık sık görüştüğü için onu üstü kapalı şekilde fetocu ilan etmiş. hristiyan misyonerliğine tü kaka ama fetö her yere okullar açıp islamı yayarken(!) ne güzel dediği için ortaylı'ya ayrıca ikiyüzlü demiş.

    fesliden hallice tarihçi mustafa armağan ile ilişkisinden de bahsedilmiş. üstü kapalı şekilde ilber ortaylı cumhuriyet ve atatürk devrimlerinin düşmanıdır imasında bulunulmuş

    akabinde yine ilber ortaylı'nın gerçek bir entelektüel olmadığı yönünde iddialar mevcut. zaten avam dile hegel'e laf edişinden belli. entelektüel kahvehane ağzıyla konuşmaz, diline kelimelerine dikkat eder diye argüman temellendirilmiş. ilber ortaylı'nın güncel meselelerin hiçbiri hakkında (siyaset, iklim krizi, kadın cinayetleri vs. vs.) konuşmaması, etliye sütlüye karışmamasını eleştirmiş. ortaylı'nın tarikatçıların elini eteğini öpmesi ve kitaplarını cumhurbaşkanlığı sarayına bağışlamasını eleştirmiş.*

    sonunda da özlü sözler ve bir şiirle yazıyı noktalamış
    --geniş özet--

    iddialarının bir kısmı kafaya yatıyor, bir kısmı zırva, bir kısmını da doğrulayacak ya da yorumlayacak bilgiye sahip değilim. kısacası ilber ortaylı ne %100 her dediği ,her yaptığı doğru birisi ne de bu yazarın anlattığı kadar tü kaka birisi. hepimiz gibi doğruları ve yanlışları olan bir insan.
    edit: işsiz değilim, yıllık iznimdeyim *
267 entry daha
hesabın var mı? giriş yap