2 entry daha
  • ingiltere'dekine benzer bir lig sistemi olan iskoçya'da, diğer üç ligin birleşimi olan iskoçya futbol liginin üstündeki ligdir. 1998'den önce iskoçya futbol ligi, premier ligi de içine alan 4 ligli bir oluşumdu. bu ligde de diğer üçündeki gibi 10 takım vardı. o yıl (daha önce ingiltere'de olduğu gibi) premier lig bu oluşumdan ayrıldı ve premier division olarak geçen ligin adı premier league oldu. temel neden sanırım premier lig takımlarının, lig sponsorluğundan gelen paraların 4 lig takımları arasında dağıtılmasını önlemek istemesiydi.
    takım sayısı da 2000-2001 sezonunda 12'ye çıkarıldı. önceden 9x4=36 maç üzerinden oynanan fikstür (her takımla 2 evde 2 dışarıda olmak üzere 4 kez) bununla birlikte 44'e çıkmak yerine 38 maça çıkarıldı. takımlar birbiriyle 3er kez oynadıktan sonra (33 maç) lig ikiye ayrılıyor ve kendi grubundaki takımlar birbiriyle tekrar maç yaparak son sıralamayı belirliyor.
    ayrıca takımların 1.ligden bu lige çıkabilmesi için en önemli kriter stadyum kapasitesidir sanırım. önceleri 10.000 kişi olan stadyum kapasite sınırı yüzünden falkirk takımı 2003 yılında 1.lig şampiyonu olmasına rağmen premier lige çıkamamış. motherwell de bu sayede ligde kalmıştır. ertesi sezon aynı olay inverness caledonian thistle'ın başına gelmiş ama aberdeenle aynı sahada oynamasına izin verilmesiyle premier lige çıkabilmişler. daha sonra da sınır 6.000'e indirilmiş herkes rahatlamış.

    edit: virgül ne de güzel bir noktalama işareti değil mi? okuması ne kadar kolay oluyor kullanınca.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap