5 entry daha
  • garth jennings'in buyumeye, 80'lere, sinema sevgisine ve gercek dostluga dair olan filmi..

    --- spoiler ---

    filmde 'sinema' (ve televizyon gibi turevleri) mitlestirilmistir. filmin acilis plani iki turlu yorumlanabilir. bu planda will bir toplulukla birlikte sinema salonunun onunde (topluluktan ayrildiktan sonra) dua okur. ilk olarak bununla sinemanin ilahilestirildigini iddia etmek mumkun. bunun gibi, will'in topluluktan ayrilmasi filmdeki olaylari haber verir. yani sinema nedeniyle ailesi vasitasiyla bagli oldugu mezhepten ayriliyordur will. filmdeki olaylari dusununce bu ikinci yorum daha uygun gibi gozukuyor.

    will'in lee ile tanismasi da televizyon (sinemanin turevi diye dusunulebilir) sayesinde olur. will, derste televizyondan belgesel gosterilecegi sirada bagli oldugu dinin yasaklamasi nedeniyle siniftan uzaklastirilir. bu sirada lee ile tanisir. yani sinema/televizyon bir aracidir..

    burada bir parantez acarak sinema ve televizyonun buradaki yorumumda neden es deger tutulmus olabilecegine dair bir seyler soylemek istiyorum. filmin gectigi donem 80'ler yani video (vhs/beta) donemi. bu donemde video kasetler sayesinde sinemanin televizyona tasindigi iddia edilebilir. ayrica 'screen test' yarismasini da duzenleyen bir televizyon kanali yani bbc'dir.

    filmde sinemanin/televizyonun eksikligine dair bir gosterge de will'in evinde yer alir. will'in evindeki bir bosluk tam da makul boyutlardaki bir televizyonun kaplayacagi alan kadardir. yonetmen jennings, bu boslugu (yanlis saymadiysam) 2 defa dogrudan kullanarak cerceve icinde cerceve yaratir. bu, evdeki bosluga dair bir vurgu olmakla birlikte televizyonun/sinemanin oneminin de altini cizer. o olmazsa bir 'bosluk' olusacaktir cunku..

    bunun gibi will ile lee'nin dostluklarini kurtaran da sinemadir. will katran cukuruna dustugunde lee onu kurtarmaya gelir. ama geldiginde asil amacinin kamera (sinema) oldugunu soyler. bunun gibi lee hastaneye dustugunde will onu ziyarete gelir. ancak lee'nin kuskun oldugu anlasilir. bunun uzerine will, daha evvelki cekimlerden derlediklerine ek cekim yaparak sinemada lee'nin bu cektiklerini izlemesini saglar. yani sinema hem dostluk kuran, hem hayat kurtaran, hem de kirilmis bir dostlugun parcalarini yerine yapistirandir..

    --- spoiler ---
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap