• ülkedeki enflasyon ve tl'nin gün geçtikçe değer kaybetmesi sebebiyle bireysel emeklilik sisteminin resmen soygunculuk olduğu ortaya çıkmıştır.

    bu sisteme girenlerin hepsinin parasının pul olduğu gibi, girmekte olanlara da ileride aynısı olacaktır.

    bundan yaklaşık 10 sene önce çalıştığım şirkete bankadan bireysel emeklilik satış personelleri gelip bir çok kişiyi bireysel emekliliğe sokmuşlardı.

    o zamanlar herkes, " aa çok iyi bir şey, herkes girmeli falan" diye bu işi övüyorlardı. ben daha o zaman bu işin saçmalığını anladığım için gelen satış temsilcileriyle görüşmedim bile.

    bana o zaman için, bireysel emeklilik için ayda hesabımdan bir miktar para kesileceğini ve 10 sene sonra, yani yaklaşık bu tarihlerde 18 bin lira para alacağımı söylemişlerdi. o zamanlar maaşım 2500 lira civarındaydı. doların o zamanlar 1,78 tl olduğunu düşündüğümüzde, 1400 dolar maaş alıyormuşum. ve 18 bin lira lira o zamanlar 10.100 dolar yapıyormuş.

    ben o gün bireysel emeliliği kabul etseydim, bugün 18 bin tl alacaktım, 1000 dolar bile etmiyor. para gerçek değerinde kalsaydı benim bugün 189 bin tl para almam gerekecekti.

    bankalar tl'leri değerliyken topladılar, 10 sene sonra küçücük bir miktar ödeyerek büyük karlara geçtiler.

    ne güzel alışveriş değil mi?

    edit: çok sayıda mesaj aldığım için açıklama gereği duydum. ilk zamanlar da döviz, altın, fon seçme şansımız yoktu. (kaldı ki onlar da şu anda enflasyon'a yenilmiş durumda)

    şu anda bir işe başladığınızda hala zorunlu bes ile başlıyorsunuz. direkt olarak ilk maaşınızdan kesiliyor. ve bildiğim kadarı ile ilk bir kaç ay değişiklik hakkınız yok. ve çoğu insan hala bu şekilde devam ediyor.

    yapılan en büyük hata, bir yatırımda kar/zarar hesabını tl ile yapmaktır. tl sürekli değer kaybeden bir para birimi olduğu için sizi yanıltmaktadır.
    örneğin: gelen bir mesajda yazar arkadaş, 8 senede 122 bin lira yatırdığını ve devlet desteği ve fonlar sayesinde parasının şu an 320 bin olduğunu söyleyerek benim cahil olduğumu iddia etmiş. bak sevgili arkadaşım sadece son 1.5 yıl içerisinde tl nin değer kaybı 2.5 kata ulaştı nerdeyse 8 senedeki değer kaybı en az 10 kat! sen kendini karda mı zannediyorsun?

    ayrıca, altının çok karlı bir yatırım olduğunun sanılması başlığında yazdığım entry'e de bakabilirsiniz.
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap