115 entry daha
  • --- spoiler ---
    mahmut ancak yusuf gittikten sonra ona dostluk gösterebiliyor onun sigarasını içerek. normalde aynı odada ikram ettiğinde kabul etmemiş, cevap vermeye bile tenezzül etmemişti. hoş, yusuf geri gelse yine aksi mahmut olacak. çünkü, o böyle biri. insanların yanında asla samimiyet gösteremeyen, kelimelerini seçemeyen, kolaya kaçtığını düşünerek zoru seçen...

    filmde mahmut'un kişiliğine dair en etkileyici sahnelerden biriydi. önüne hep çekmek istediği kare de gelse, ışık mekan her şey hazır olsa, yapmaya istekli bir asistanı bile olsa "boşver" demeyi seçen, sürekli hayatı erteleyen, daha doğrusu o fotoğrafı çekmenin getireceği hazzı istemeyen, yaptıkları değil yapamadıklarını, hayatın ona sunmadıklarını, ondan çaldıkları gibi görerek yaşamayı daha kolay bulan, acısından zevk alanlardan biri mahmut... (bu "boşver" mevzusu eski karısıyla telefonda konuşurken de tekrarlanıyor, muhtemelen ilişkinin bitiş sebebi de kadın konuşmak isterken, çabalarken sürekli geçiştirmesi, içine atması, paylaşmaması yine.)

    bu sahnelerden biri de balkonda sigara içen yusuf ile balkon kapısının arkasından bakan mahmut, sanki yusuf mahmut'un gençliği, bir kıyaslama izler gibi oluyoruz. balkona çıkıp iki laf etmeyi, biraz "yakin"lığı seçebilir orada ama o kapıyı kapatmayı seçiyor, üşümeyi içeride ve yalnızlığında...

    filmi gösteren ayrıntılarıydı ve yusuf'un kadınlara bakış açısında, metrodaki bacak değdirme sahnesi çok güzel bir detaydı. çokça karşılaştığımız ama az değinilen. kadının önce bir bakış atması, sonra yerini değiştirmesi. yusuf'unsa safça "ne yaptım ki?" bakışları, taciz nedir bilmemesi.

    bunun dışında köyden gelen yusuf'un beraber çalıştıktan sonra mahmut'un verdiği parayı önce adetten de olsa reddetmesini beklerdim. yanında köyde yapılmış ev yapımı, el emeği açmalar filan getirse bu gibi detaylar da hoş olabilirdi. ama zaten yusuf'taki ezikliği, bulunduğu yerdeki fazlalık duygusunu, bir "ışığı kapat" diyememesini yattıkları odada hissediyoruz film boyunca.

    ekleme: mahmut ile çalışmaya camiiye gittiklerinde, yusuf'un yerinde duramamasını, namaza katılmak istemesini de bekledim açıkçası.
    --- spoiler ---
273 entry daha
hesabın var mı? giriş yap