21 entry daha
  • algoritma bilgisayar biliminin yapı taşlarından biridir hatta iddialı konuşursak günümüz dünyasını en fazla etkileyen bilim dallarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
    kelime olarak karşılığı problem çözme yöntemidir. 1 ve 0 lardan oluşan bilgisayar dünyasının dünyamız ile iletişime geçmesini algoritmalar sağlar.
    bir örnek ile konuyu ele alalım. sudoku çözmek için bir insan ve bir bilgisayar alalım (bilgisayar dediğim tabi gerekli program ve işlem gücü ve output verecek şekilde). önce kişimiz sudokuyu çözmeye başlasın. ilk olarak (çok iyi sudoku bilmem ama genel yöntem bu sanırım) sırasıyla yatay satırlarda kesin doğru sayıları yazar sonra dikey sıralarda sonra karelerde sonra başa döner bulunamayanlar için ikili eleme yapar... peki bilgisayar bu problemi nasıl çözecek. iki yolu var: birincisi brute force denilen bir teknik bütün kareleri sayılar ile doldurup doğru olup olmadığını dener ve bulana kadar sayıları değiştirir. bu en basit çözüm yöntemidir ve aşırı işlem gücü yer (ama kesin sonuç verir orası ayrı). ikinci yöntem ise daha mantıklı : insanın yaptığını aynısını yapmak. yani önce yatay sonra dikey... iki çok farklı platform da olsalar (evet insanı bir platform yaptım) ikisi de aynı teknik ile probleme yaklaşıyor artık. ve eğer bu algoritma olabilecek en iyisi ise insanoğlunun bilgisayarı geçme olasılığı yoktur.
    daha karışık bir örneğe bakalım: birisini yüzünden tanımak. garip gelecek ama insan birisine bakınca bir algoritma çalıştırır. belli bölgelerde yaşayan insanlar ortak olarak yüzünün belli kısmını ayırt edici olarak kabul eder. uzakdoğuda yaşayan insanların çoğu birbirinin aynı gelir ama onlara göre de biz birbirimizin aynısıyız. çünkü yüz tanıma algoritması uzakdoğuda ve burada farklılıklar içerir. bilgisayarlara da aynı algoritmayı yüklersek hatta mükemmelleştirilsek artık herkesin yüzünü ve ismini eşleştirebilecek yeteneğe kavuşacaktır.
    çin'de bir aralar mahkemeler için bilgisayar programı yazılmıştı ve bazı dava dosyalarını bilgisayara yükleyip otomatik olarak sonucu alıyorlardı. sonra ne oldu halen kullanılıyor mu bilmiyorum biri söylerse sevinirim.
    peki algoritma ile ne yapamayız. cevap ise halen araştırılmakta olan yapay zeka. yani algoritma yapan algoritma yapamıyoruz. bu yüzden çözüm yöntemini halen bizim göstermemiz lazım. kısaca yaratıcılık halen digital olarak yapılamıyor. bilgisayar programı hiçbir zaman gemileri karadan yürütelim demez. çünkü daha önce hiç kimse böyle birşey denememişti, ama bir kere kullanıldıktan sonra artık hiçbir değeri yoktur. çünkü bu artık problemi çözme yöntemlerinden biri olarak kabul edilir ve artık bilgisayar insandan daha doğru bir zamanda kullanabilecektir.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap