10 entry daha
  • benzerlikler sasirtici olmasina ragmen watchmen'dan arak olmasi mumkun degil zira watchmen ilk olarak eylul 1986'da, the dark knight returns ise subat 1986'da yayinlanmaya baslamis. ustelik yayin tarihleri kesismiyor dahi (watchmen, the dark knight returns bittikten 3 ay sonra yayinlanmaya baslanmis)

    batman'in ic ses tonunun rorschach'i hatirlatmasi ve aslinda alan moore'un rorscach'i batman'den modellemis olmasi da enteresan bir tesaduf. siki bir batman takipcisi olmadigimdan bu "film noir usulu ic ses"in batman'in yerlesik bir ozelligi olup olmadigini bilmiyorum, oradan denk dusmus olabilir. elimdeki tek batman referanslari frank miller oldugundan batman year one ve dk2'yu bu hesaba katamiyorum.

    superman'in medyanin tecavuz ettigi ozel hayatindan siyrilmak icin hukumetin piyonu rolunu kabul etmisligi, batman'in de ayni sebepten emekliye ayrilmisligi watchmen'i hatirlatsa da birebir ayni degil.

    watchmen gibi de siyasi ayrintilara girmiyor. watchmen cok daha dolu bir eser bu acidan. oysa ki the dark knight returns'te batman'in ic hesaplasmasi ve 80'lerdeki en populer gundem olan soguk savasin bir ozetinden fazlasini gormek zor. sonu dahi watchmen'e kiyasla cok siradan/klise kalmis.

    diger yandan bir rorschach single'iymiscasina okunursa acayip keyif alinabilir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap