7 entry daha
  • lozan’da alınan karar doğrultusunda cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleşen türk – rum mübadelesini anlatan çok güçlü bir kitap: emanet çeyiz. din etiketiyle ayrışan insanların, değişen siyasi sınırlara hayatlarını uydurma çabasını anlatıyor. evini ve yaşadığı coğrafyayı terk etmek zorunda kalan bu insanların göç sırasında yaşadığı güçlükler, yolda kaybedilenlerin acısı ve yeni coğrafyaya alışma telaşesi, edebi yönden kolay, fakat insani yönden çok zor okunuyor.

    akademik ciddiyetle yazılmış kitaplardan uzak, hayatın içinden alınan hikâye unsurlarıyla hoş bir anlatı sunuyor. kitap boyunca okuyucunun heyecanı diri tutuluyor. sayfalar boyunca sürüklenen mübadele anıları, acıtan ve yaralayan birer hayat kesitine dönüşüyor.

    konuya özel ilgili duyanlar ve ailesinin geçmişinde mübadele hikayesi olanlar için biraz daha ilgi çekici ve etkileyici bir kitap olabilir. ne olursa olsun, bu toprakların geçmişi hepimizin ortak değeri. etnik kimliği yüzünden doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı coğrafyadan koparılan ve kalan hayatlarını bunun kahrıyla geçiren insanlar hepimizin tarihini oluşturuyor.

    kaynak: ovekanet
hesabın var mı? giriş yap