4 entry daha
  • 'tümeller felsefenin baş belasıdır' demiş alexander moseley tümeller tikel varlık ve olaylar içinden bir grubu ötekilerden ayıran sözcüklerdir.
    ağzınızdan insan diye bir sözcük çıktığında bunun gerçek, sokakta yaşayan bir insan mı yoksa insanlığın, insan olmanın bir kavramı mı olduğunu düşünmekle işler karışır.

    platon'un felsefesi böyle bir çift olma durumunu işaret eder.
    bir tarafta ideal formlar vardır, atların, insanların mükemmel protopileri; diğer yanda da işte olaylar ve caddede karşıya geçen eciş bücüş tipler bulunur.

    platon tümellerin kendi alemlerinde var olduklarını söylemişken öğrencisi aristoteles, hayır öyle değil, öyle bir ikiliği kabul etmiyorum, tamam belki tümel kavramını anlıyorum ama bunlar tikellerde tezahür eder demiştir.
    mükemmel bir at fikri evet bunu anlıyorum ama bu at pekala da bir ingiliz atı olarak dünyamızda bulunabilir.

    ideaların gerçek olduğunu söyledikleri için bunlara gerçekçiler veya realistler denmiş.

    bir de bunlara karşı çıkan tayfadan bahsetmek gerekir:

    nominalistlerhayır, böyle bir tümel kavramından bahsetmek mantıksal sorunlar yaratır; bunlar etiketlerdir ve etiketlerde yazan adlardır demişlerdir.

    soyut bir ad nasıl olur da bir varlık haline gelebilir ki diye sormuşlardır.

    mevzu derin ve dallı budaklı. bu tartışmanın uzantıları olmuş, hâlâ da devam ediyor. meraklısı için ayrıca (bkz: tümeller tartışması) (bkz: realizm) (bkz: nominalizm)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap