25 entry daha
  • 16 mart 1978 günü istanbul üniversitesi eczacılık fakültesi önüne ülkücüler tarafından düzenlenen bombalı ve silahlı saldırı sonucu hatice özen, cemil sönmez, baki ekiz, turan ören, abdullah şimşek, hamit akıl ve murat kurt isimli 7 öğrenci öldü. 41 öğrenci yaralandı.

    polisin katliamı, 9 gün gün önce bir yazıyla haberdar edildiği ortaya çıktı. emniyet teşkilatı toplum zabıta müdür vekili murat naiboğlu'nun 07.03.1978 gün ve 1982 sayılı yazısında şöyle deniliyordu:

    "iü hukukta 08.03.1978 günü ülkücü gruba mensup gençler karşı görüşlü gençlere anfi 1'de saldıracaklar. solcular okula gelmeye devam ederse 8-10 gün içinde bu grup üzerine bomba atılacağı..."

    olaydan sonra ülkü ocakları istanbul il başkanı orhan çakıroğlu, o dönem ülkü ocakları'nda görevli mehmet gül, dönemin mhp istanbul il başkanı kazım ayaydın ve ahmet hamdi paksoy gözaltına alındı.

    sanıklardan sıddık polat ise elazığ'da yakalandı. 1978 yılında istanbul cumhuriyet başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. 17 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken, diğer sanıklar hakkında 'idam' istemiyle istanbul 1 no'lu sıkıyönetim mahkemesi'nde dava açıldı. 15 ay süren yargılama sonunda, polat 11 yıl hapis cezasına mahkûm edilirken, diğer sanıklar delil yetersizliğinden beraat etti. askeri yargıtay'ın 5 ekim 1982 tarihli kararından sonra polat da beraat etti.

    davanın 14 yılda sonuçlanmasından sonra olayın zanlılarından zülküf isot'un öldürülmesi, dosyayı yeniden açtırdı. isot'un ailesi oğulları ile birlikte latif aktı, sıddık polat ve polis memurumustafa doğan'ın katliama karıştığını açıkladı.

    katledilen yedi öğrencinin okul arkadaşları, 10 eylül 1992 tarihinde istanbul cumhuriyet başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. ve 2 ekim 1995'te dava yeniden açıldı. istanbul 6. ağır ceza mahkemesi'nde açılan davada polis memuru mustafa doğan, latif aktı ve özgün koç'un taammüden adam öldürmek ve yaralamak suçlarından sanık oldu. polat hakkında daha önce kesinleşmiş yargı kararı olduğu için dava açılamadı.

    geçen süre sonunda bu dava da zamanaşımına uğradı ve düştü.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap