98 entry daha
  • hepten cozutmuş işletme.

    filtre kahve fiyatları 200 tlye dayanmış durumda. yani cidden işletmelere ürün fiyatı belirlemeden önce “ne kadar utanmazsınız” testi yapılması lazım, test sonuçlarının da işletmede her müşterinin görebileceği yere asılması lazım. bu işin boku çıkalı çok oldu da, seviye gün geçtikçe yükseliyor.

    kahve işi bu topraklarda bir kültür, çoğu insan sanılanın aksine artistlik olsun diye kahve içmiyor, bu bir ihtiyaç. kültür böyle. bu açığı da işte 3.nesil denilen kahvecilerle starbucks zart zurt gibi işletmeler kapatmaya çalışıyor. starbucks'ta artistlik olsun diye kahve içen insan algısı yanlış. insanların genel derdi bir ortamda oturup sikilmeden sohbet edebilmek, starbucks ve türevleri de bu hizmeti sunuyor. bu topraklarda sosyallik yüzyıllardır bu şekilde olmuş. yani yarın öbür gün “esenyurt starbucks avm” diye bir alışveriş merkezi açılsa, tüm dükkanlar starbucks olsa avm yine dolup taşacak, öyle ortak bilince işlemiş alışkanlıkları kahrolsun israil, bok gibi kahve içiyorlar, amk snobları falan diyerek ortadan kaldıramazsınız.

    petranın kahvesi çok iyiydi de ne oldu? sürekli kalite düşerek ve fiyat artırarak bugünlere geldi, yapacak bir şey yok, bence yolun sonu görünüyor. iyi gelirli hipster gurme kahve severler bu paraları veremeyecek artık. aklı başında insanlar da vermeyecek, ben vermiyorum artık mesela, siktirsinler gitsinler yani.

    bu ülkede kahve kültürünün bu şekilde evrilmesi gayet makul bir şey, yani bildiğimiz kahvehane kültürü illa ki biraz kabuk değiştirecekti, ama görüyorum ki bayım silahsızsınız. ama görüyoruz ki bu değişim biraz kontrol dışı oldu ve yine gösterişçi liberaller eşliğinde biraz saçma bir yere evrildi.

    rahmetli babası eskiden kahvehane sahibi olan bir birey olarak, eğer eğer gelenekselliğe kaymak gerekiyorsa bunu fert olarak, isteyen benimseyen benimle gelir katılır, fert olarak başlatıyorum.

    mahalle kahvehanesi kültürünün önemini gün geçtikçe anlıyorum. yokluğunda anlamak varmış kaderde, ben ki babamın zoruyla elli yaşında adamlara adisyon kağıdı üzerinde resim yeteneğimi göstermiş adamım, kara sinekler üst üste alt alta sikişirken falan, yani cidden büyük katkısı varmış ya memlekete.

    evvela bu kahvehaneler mahalle içi sosyallik ihtiyacını giderir ve dayanışmayı güçlendirirken, bir yönüyle de mahalle içi hiyerarşiyi çaktırmadan oluşturuyordu. zira kahvehanelerde nasıl davranmanız nasıl davranmamanız gerektiğine dair yazılı olmayan kurallar vardı. salak saçma hareket ve söylemlerde bulunanlar, kahvehane sahibi tarafından veya görece taşaklı bir abi tarafından kafalarına sandalye yemek suretiyle uyarılıyorlardı. herkes haddini bilir halde birbirine saygı sevgi çerçevesi içinde davranıyordu. bunu geri getirmeye ihtiyacımız var sanki.

    kimin fikir beyan edip edemeyeceğinin de bir bakıma belirlendiği ortamlardı bunlar. siyaset konuşulan, eğlenilen, bilgi paylaşılan entelektüel kapasitesi ile memleketi ileriye taşıyan yerlerdi. günümüzde sosyal medyada herkes fütursuzca dan dun fikir beyan ediyor, karşı görüş bildirene küfür ediyor, onu engelliyor falan. yani tek taraflı fikir beyanı da sağlıklı değil, bu arkadaşların kahvehanelerde de fikirlerini beyan etmeleri, sonrasında karşı tarafın fikirlerini sike sike dinlemesi gerekiyor, bir noktada da kafalarına sandalyeyi yemesi gerekiyor. dirençsizce keskinleşen salak fikirlerin önüne geçilebiliyordu kahvehanelerde.

    liberalizm tehlikesi karşısındaki son kale imiş kahvehaneler, bilmiyorduk, geç farkettik. ama yeniden açılmaları için geç değil, yeniden insanların haber okuyup birbiriyle paylaştıkları, pembe göt liberalizmine açık kapı bırakmayan, onu sandalye yöntemi ile bastıran, insanların zihinsel gelişimlerini sağlayan ve aynı zamanda onlara okey, 51, tavla gibi oyunlarla eğlence sunan bu mekanları açabiliriz.

    yaşaşın liberaller için illegalite!
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap