3 entry daha
  • sırtı bir ege tabiridir. kaşık çekmek olarak da adlandırılan ve kaşık, yapay balık, silikon veya canlı/ölü balık ile yapılan tekneden hareketli avcılık. (aslında canlı yemle yapılan bu tip avcılığa uzun olta denir ve menşei istanbul boğazı'dır.)

    genellikle sığ ve dibi kayalık, kırmalık yerlerde tekne ile hareket halinde yapılan bir av çeşididir. karadan da yapılır bazen. maksat avcı balığın dikkatini çekip yapay yeme atlamasını sağlamaktır. kaşık bu avlarda çok parlak olmalıdır. ve tekne genelde 2-4 deniz mili hız ile seyretmeli ve suyun derinliğine göre takımda kullanılacak kıstırma ve iskandil ağırlığı iyi ayarlanmalıdır. nispeten yüksek hızlarda olta olması gerektiğinden daha yukarı kalkar, düşük hızlarda ise dibe ineceğinden dolayı takımı dibe takmak kaçınılmaz olur.

    olta her avda en azından 25 kulaç denize salınmalıdır ve özellikle yar başlarında, kumlukların kayalıklar ile birleştiği hatlarda gün ışığında avcılık yapılmalıdır. çok sığda çok uzun misina bırakmak takımınızı fazla dibe indirir. aslen kaşık dipten bir kulaç yukarıda gelmelidir. bu takım ile lüfer, akya, sinarit, palamut ve levrek yakalanır. tabi ki avlanma derinlikleri, kaşık numarası ve takım kalınlığı ile ağırlıklar hep değişmek durumundadır. sinarit ve akya gibi iri balıklarda bazen iki kaşık arka arkaya halkalarından bağlanır ve en sondaki kaşığın arkasına takılır iğneler ki hem daha büyük balık görüntüsü versin hem de oltaya gelen balığın dişlerinden takım korunsun.

    bu iş ayrıca sadece kaşık tipi parlak metal balık şeklindeki yapay yemlerle değil, rapala tabir edilen balsa ağacından mamul yapay balık veya plastik sübye gibi diğer tip yapay yemlerle yapılan avcılığa da "kaşık çekmek" veya "sırtı çekmek" olarak adlanır demiştik. bu alanda da en verimli yapay balıklar; lüfer, kofana ve palamut/torik için yo zuri tobimaru modelinin sırtı yeşil veya siyah olanı, rapala husky jerk ün firetiger modeli ve maria princess in klasik mavisi olarak belirtilebilir. sinaritte ise rapala sliver turuncu ve mavi, rapala x rap firetiger önemlidir. kaşıkta ise fransız söğüt yaprağı tipi kaşıklar ve vmc damalı kaşıklar çok avcıdır.

    bulanık ve koyu yeşil renk almış su durumunda kaşık rapalaya göre daha iyi çalışacaktır. ancak gece avcılığı, öğlen açık havalarda ve berrak sularda yapılan avlarda çeşitli renk ve modellerle yapay balıklar daha iyi bir alternatiftir.

    son not olarak; 15 metreden derin sularda rapala gezdiriyorsanız bu derinlikten sonra kırmızı rengin görünmeyeceğini unutmayınız. mavi, yeşil, sarı, lacivert gibi renkleri tercih ediniz.

    not: canlı yemli hazırlanan uzun olta tipi avcılık daha meşakkatli olsa da daha verimlidir çoğu "kaşık" balığında. ama balık bol ise veya nazlı gelmiyor ise kaliteli bir kaşık takımı da suyuna göre çok iyi çalışabilir. avcı balığın az olduğu durumlarda yem balığı çok olacağından dolayı, balık yapay yeme atlamaz, illa ki canlı yem ister taze taze.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap