151 entry daha
  • psikoloji konusunda bilgisi olan bir insan olarak iyi biri olarak iyi birisini bulma ihtimaliniz arasındaki korelasyon doğru orantılı değildir çoğunlukla. ancak ve ancak bilinçaltınız ve tercihleriniz gerçekten sağlıklı ve iyiyse ve sizin seçtiğiniz kişinin de bilinçaltı sağlıklı ve iyiyse iyi birisini bulursunuz kısaca birbirinizi bulursunuz. iki insanın iyi birisi olması sağlıklı tercihler yapacağı anlamına gelmiyor çünkü iyi birisi olmak ile sağlıklı ilişkiler yaşamanın arasında ciddi bir korelasyon yoktur. insan olarak çok iyi olan ama yaşadıkları ilişkileri sorunlar sarmalına dolanan bir sürü insan gösterebilirim. bir evlilik yapmak bu evlilikleri uzun yıllar sürdürmek iki kişi de sağlıklı bireyler değilse tam olarak zihnen hastalıklı iki insanın birbirini bulması anlamına da gelebilir.

    bu şekilde olan bir çift tanımıştım uzun yıllardır evlilerdi dışarıdan da kimseye zararı olmayan iyi insanlardı ama kendileri bile zihnen arızalı noktalardan nasıl birbirlerini tamamlanıyor olduklarının farkında değillerdi. yani bu iki insan sağlıklı bir ilişki için asla bir araya gelmemesi, bırak çocuk sahibi olmayı aile bile kurmaması gereken kişilerdi ama birbirlerini tetikliyor oldukları için birbirlerinden başkası ile de olamayacak insanlardı. çünkü ikisi de bir zincirin halkası gibi birbirini tamamlayan bazı yönlerden hasarlı kişilerdi. bu iyi ve sağlıklı bir ilişki değildi ama kişiler travmalarını birbirlerinde tetikliyor oldukları için birbirleri için iyi insanlardı.

    işte çoğunlukla iyi birisini biz iyi olduğumuz ya da o iyi olduğu için seçmeyiz. çünkü kimse sorsanız alacağınız cevap 'ben iyi birisini arıyorum" olurken insanlar bu kadar yanlış tercihler yapıyor olmazlardı. iyilik kavramı da tartışmalı bir konudur zaten kime iyi denir ki? siz yaptığınız şeylerin iyi olduğunu düşünürken karşınızdaki insan için bir şey ifade etmiyorsa, o iyilik onun istediği bir şey değilse siz iyi mi olursunuz? siz olmayacak yerlerde aman sıkıntı çıkmasın diye sustuğunuz zaman iyi mi olursunuz? siz cefakar ve fedakar olduğunuz zaman iyi mi olursunuz? siz bir insanı, onun iyiliğini düşündüğünüz zaman iyi mi olursunuz? vefalı, vicdanlı, merhametli, güvenilir olduğunuz zaman iyi mi olursunuz? bunlar iyiliğin tanımı gibi gözükür ama boş yere yapıldığı zaman aslında bu iyilikler gerçekten iyilik olur mu?

    karma denilen şey aslında tamamen bilinçaltını ifade eder o yüzden de insanlar kendilerine göre tercihler yaparak hak etmiş oldukları hayatları yaşarlar. size iyilik arıyorum diyen bir kadın parayı seçiyorsa o kadının bulacağı şey onun karması olacaktır. bir erkek iyilik arıyorum derken güzelliğe ve cilveye gidiyorsa o onun tercihi ve karması olacaktır. çünkü her tercih aslında bir şeylerden vazgeçmeyi ve feda etmeyi içerir özünde. hiç kimse bütün olumlu özelikleri kendinde toplayamaz. bu karma ise zincirin birbirini tamamlaması gibi sadece görmeyi bilen gözlerin gördüğü bir bedel olacaktır. ilişkilerde iyi ya da kötü kavramı yoktur aslında tercihler vardır ve bu tercihlerde sağlıklı ya da sağlıksız ilişkileri belirler.

    bu yüzden iyi birisi olmaya çalışırken ya da iyi birisini bulmaya çalışırken öncelik vereceğiniz ilk şey kendi tercihleriniz olsun. önce neyi neden yapıyor olduğunuzu belirleyin. tercihleriniz sağlıklı olursa, kendinizi tanıyor olursanız zaten sizin için doğru kişiyi ve sağlıklı ilişkiyi de bulmuş olursunuz. iyi biri olmanız sağlıklı bir ilişki yaşayacak olduğunuz anlamına gelmez. sizin için doğru olan kişi zaten sizin için iyi olan kişidir aslında. sadece kendinize bakarak ilerlemeye çalısın. kendinizde çözmüş olduğunuz her örüntü sizi, sizin için olan doğruya ve iyiye daha da yaklaştırma halinde olacaktır. ayrıca insan bazen yalnız da kalabilir bu da bazen içinde olunan ama içinde olan insanların göremediği bir cehennemi yaşamaktan çok daha iyidir...
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap