22 entry daha
  • dizinin ülkemizde bu kadar tutmamasının ve bu denli az sayıda entry girilmesinin (ki girilen entrylerin yarısı diziyle ilgili değil zaten) sebebi bana göre türü, yani western olması.

    özellikle 80’lerde ve sonrasında doğanlar için western kültürü, istisnalar olmakla birlikte değerini kaybetmiş, beyaz perdede ve tv’de rağbet görmeyen bir tür. ben ve benim gibi düşünenler, bizlere babamızdan, abilerimizden kalan bir emanet gibi olduğu ve tek kanal zamanlarında yaşadığımız hatıraları canlandırdığı için bu denli üzerine titriyor ve hassas davranıyoruz belki de, bilemiyorum.

    genel olarak western türü ve bu dizi yeni neslin aradığı gizem, doğa üstü olaylar, zeka ürünü bir yapılanma ve büyük sürprizleri bünyesinde barındırmıyor. zaten büyük sürprizler bu türün yapısına aykırı. bir adam vurulacaksa vurulur, bir arazi alınacaksa alınır, iyiyle kötünün mücadelesinin arasına ne yaparsan yap girilemeyecektir. bu da western dünyasına aşina olmayan izleyici kitlesine “ ee n’oldu ki şimdi anasını satayım, nesi ilginç bunun” cümlesini kurdurtmak için yeterli bir veridir, ilgisini çekmez çünkü böyle şeyler. ayrıca yine tür sebebiyle bayan izleyici kitlesini dışarıda bırakıyor, bu da çok büyük bir dezavantaj dizi için. çoğu insan da toz bulutunun hakim olduğu kasabaları, pis suratlı, “bana nasıl yan bakarsın lan!” diye racon kesen ve gözünü kırpmadan adam öldüren tipleri, kadınların öneminin neredeyse sıfır olduğu, kızılderili ve zenci düşmanlığının had safhaya vardığı, elde elekle altın aramak için oradan oraya koşuşturulmasını, arazi kavgaları için yaşanan büyük çatışmaları izlemek istemiyor, ilgilerini çekmiyor.

    bu dizi ise saydığım maddelerin birçoğunu bünyesinde barındırıyor. bölümler ardı ardına akmıyor ve “uykusuz kalayım da bir bölüm daha izleyeyim” dedirtmiyor, türden beklenen bol aksiyonu ve silah seslerini izleyiciye ulaştıramıyor ama kusursuz bir western kasabası profili, bol entrika, harika bir şekilde hazırlanan dönem kostümleri, karakteristik tiplemelerle bu türe gönül verenler için ilaç gibi geliyor. sadece o havayı solumak için son derece durgun ve sıkıcı denilebilecek 1. sezona katlanabilenler 2. ve 3. sezonda bir nebze ödülünü alıyor diyebilirim. ama yine de söylemeliyim ki bol aksiyon bekleyen western severler 3 sezonu izleseler bile tatmin olmayacaktır. çünkü burada asıl baş rol ne al swearengen, ne seth bullock. mevzunun merkezi, yani baş rol “kasaba”. karakterlerin ayrı ayrı analizi dizinin geneliyle ilgili yorumları arka planda bırakacağı için o mevzuya bu yazdıklarımın içinde hiç girmedim. ama şunu söyleyebilirim şu an için benim de beğenerek izlediğim birçok günümüz popüler dizisinden çok çok üst seviyede bir oyunculuk ve sağlam karakter kurgusu var. sözün özü ben bu kültürün hastasıyım, yer yer bayıcı bile olsa zaten yok olmak üzere olan bir türden kesitler izlemek isterim, ayrıca iyi oyunculuk sergilenen bir yapım ilgimi çeker diyenler için dizi biçilmiş kaftan.
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap