7 entry daha
  • basketbol'da hucum eden takimin orta sahayi gectikten sonra kendi sahasina pas verememesi seklinde zuhur eden bir kuraldir. geri pas'a hakem faul verir. bu geri pas kuralinin acilen tartisma kulturune adapte edilmesi gerekmektedr.

    tartismayi, bir bilinmeyeni kollektif bicimde a noktasindan alip henuz neresi oldugu bilinmeyen fakat cikarim olacak b noktasina ulastirmaya calisan bir surec farzedersek, bu surecte varilan alt-konsensuslerin tartismanin ilerleyen safhasinda geri donulup tekrar revize edilmesi cezaya tabi olmalidir.

    bunun gerekcelendirmesi de go'daki ko kurali gibi tartismayi ortak duzlemde geri goturmesi, nihayetinde en iyi ihtimalle de mehteran hizina getirmesi en kotu ihtimalle ise bir cikmaza sokup orada birakmasidir (bkz: argumentum ad nauseam).

    taraflar tartismanin b noktasina varmasini ya da uzerinde uzlasilmis bir b noktasina varmanin mumkun olmadigina dair mutabakata varmayi hangi tarafin lehine sonuclanacagindan bagimsiz olarak en onemli amac olarak kabul etmeli ve tartismanin gidisatini "kayip/kazanc" dengeleri uzerinde geriye goturecek hamlelerden ortak bir kabulle kacinmalidir. taraflar bunu yapamadiklari takdirde tartismanin nihai amacina ulasmayacaginin, yaptiklarinin vakit kaybindan baska bir sey olmayacaginin bilincinde olmalidirlar.

    eger tartismada bir ya da bir kac kisi geri donusun zaruri oldugunu aksi halde saglikli bir cikarima varilamayacagini dusunuyorsa tartisma ortamini terkedip kendisi bu revize etmek istedigi x noktasindan yeni bir tartisma acmali varolan tartisma gidisatini etkilemeyecek sekilde paralelde yurutmelidir. eger bu acilan yeni tartisma daha buyuk bir hizla b noktasina yaklasirsa, orijinal tartismada b noktasina varma derdinde olanlar zaten bu yeni tartismaya gececekler diger tartismayi birakacaklardir.

    hangi konuda konsensuse varildigi ise tartismayi takip bir hakem tarafindan ilan edilir, taraflar itiraz etmedigi surece bunlar yanlarina tik atilip kenara istiflenir.

    geri pas ihlali yapan tartismaci, tartismada kalmak istiyorsa, revize talebi gozardi edilmeli ve bir sonraki alt-konsensuse varilana kadar konusmadan beklemelidir. bunu uc kere tekrarlarsa kisinin bulundugu taraf hukmen maglup sayilir, bir mac ceza alir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap