18 entry daha
  • 2010 oskar törenlerine, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu (bkz: sandra bullock) dallarında 2 adaylıkla giren, çocuk yaşta ailesinden ayrılmak zorunda kalan michael oher’in ünlü bir amerikan futbol oyuncusu olmasına kadar geçen zaman dilimini anlatan, konusunu gerçek bir hikâyeden alan başarılı bir film.

    --- spoiler ---

    asosyal, anlamakta güçlük çeken ve iri yapılı michael 2 çocuklu bir aile ile yaşamaya başlar ve zamanla bu aileden biri olur. tüm aile fertleri michael’a sahip çıkarlar ve geleceği konusunda onu yönlendirirler. başarılı olması için, özellikle leigh anne ve sj çok çaba sarf eder. en sonunda başarı gelir.
    gerçek bir hikayeden uyarlanan bu film çok güzel tatlar bıraktı bende. 18 yaşına kadar siyahların arasında kenar mahallede yaşamış michael koleje, beyazların okuluna geldiği zaman ortamı çok yadırgar. hatta filmin başında basketbol sahasında duran antrenman toplarının açıkta olmasına şaşırmaları bana çok ilginç gelmiştir. ders almamız gereken bir nokta da, amerika’da spor bursu alabilmek için not ortalamasının 4 üzerinden 2.5 olması gerektiğidir. biz de ise ders varsa spor yok, spor varsa ders yoktur. hatta çoğu zaman ikisi de yoktur. kısaca notunu yükseltemezsen messi olsan, ronaldo olsan hikaye. burs alamazsın.
    bir diğer dikkatimi çeken nokta; masada aile ile yemek özlemi çeken michael için, ailenin hep beraber tv karşısından kalkarak masada yemek yemesi. michael için çok önemli bir destekti .
    film bazı noktalarda mesajlar da veriyordu. örneğin restoranlarda artan yemeklerin çöpe atılması yerine doğru şekilde değerlendirilmesinin altını çiziyordu. sandra bullock’un kendi arkadaş grubunda taşralı siyahi bir genci savunması da görmeye değerdi. evime yakın bir yerde de pahalı salata yiyebilirim diyerek oradan uzaklaşması da süperdi.
    çok fazla da filmi anlatmak gereksiz sanırım. herkesin izlemesi gereken bir film olmuş bana kalırsa. oskar adaylığını, hatta o heykelciği hak ediyor.
    bu arada söylemeden geçemeyeceğim, filmde hıristiyanlık sembolleri sık sık karşımıza çıkıyor. gerek var mıydı buna bilmiyorum ama gerçek bir hikayeden alınmış olması bu olumsuzluğu bir nebze olsun örtüyor bana kalırsa.

    --- spoiler ---

    uyarı için hilmi'ye ve freekara'ya teşekkür ederim.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap