• http://us.imdb.com/title/tt1111876/

    not: yorum ve spoiler karışık dikkatli okuyunuz..

    400 yıllık portekiz boyunduruğunun ardından bağımsızlığını ilan eden ama dokuz gün sonra endonezya tarafından işgal edilen doğu timor'un hikayesi.. balibo ise doğu timor'u sınır kasabası gibi bir yer.. film tamamen gerçeklere bağlı kalınarak hazırlanmış.. etkileyici.. izledikçe sömürgecilere, katliam ve güç sevdalılarına küfürler savuruyorsunuz tabii bu bir çözüm değil çaresizlik malesef..

    film, juliana da costa'nın günümüz adı altındaki bölümünde vereceği roportaj başlangıcı ile giriş yapıyor.. daha sonra işin asıl kısmına geliyoruz 1975 yılına.. ilgili işgali izlemek ve haber yapmak için kanal 7 ve kanal 9 muhabirleri/gazetecileri balibo'ya doğru yola çıkıyor.. tabii işgalci bir devletin 1975 yılında basın özgürlüğünü tanıması beklenebilecek bir tutum değil.. başrol oyuncunuz ise roger east(anthony lapaglia) ise kendi kabuğuna çekilmiş öyküler yazan bir gazeteci durumunda film başlarında.. bu eski devi uyandırma işiyle jose ramos-horta(oscar isaac)'ya düşüyor.. ve doğal olarak bu yaşlı kurdu cezbetmeyi yine meslektaşlarının başına gelen durum katkısıyla başarıyor..

    doğu timor hakkında hiçbir fikriniz yok ise bu film size bir ön bilgi sağlar nitelikte.. gerçekleri anlattığı için ise belki oyunculuklar, konu aktarışı, vb. şeyler eleştirilebilir.. tabii ilgili bölge ile ilgili belirli bir bilgiye sahip olmadığımızdan konu aktarımına bir şeyler söylemek saçmalık olur.. zaten başarılı bir oyuncu olan anthony lapaglia "roger east" karakterinide oldukça başarılı bir şekilde oynamış.. tipik gazeteci tiriplerini iyi sergilemiş.. yine oscar isaacda "jose ramos-horta" karakterini başarıyla oynamış.. zaten film sonunda gerçek jose ramos-horta'yı görünce iyi bir seçim olduğunu da düşünmeden edemiyor insan..

    sanırım filmin en iyi ve şu an bile geçerliliğini koruyan diyaloğu yine "roger east" ve "jose ramos-horta" arasında misyoner okulunun içerisinde bulunan havuz başında gerçekleşiyor..

    --- spoiler ---

    roger east: ...ama yazımı yazacağım yerdeki insanlar. o dört yüz bin asyalıyı hiç mi hiç umursamaz, dostum. haber siktiriboktan gazetenin arka sayfasına basılır. ama avustralyalı beş beyaz gazeteciye ne olduğunu ortaya çıkarabilirsem. haberin yeri ön sayfa olur.
    böylece adalet, senin ve kahrolası ülken için sağlanmış olur.

    --- spoiler ---

    tabii diyalog daha uzayıp gidiyor.. hepsini aktarmak terbiyesizlik olur..
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap