6 entry daha
  • spinoza'ya göre en üstün iyi şey kişinin, üstün doğanın-mümkünse başka bireylerle birlikte- keyfine varmasıdır. bu üstün doğanın ne olduğunu sırası geldiğinde de anlatır spinoza ama bir kısa tanım vermekten de kaçınmaz:

    "zihnin, doğanın tümü ile bir olduğu hususunda edindiği bilgidir."

    evrendeki herşey gibi, insan zihni de doğa'nın ayrılmaz bir parçasıdır. doğa'nın bütün şeylerin tabi olduğu şaşmaz ve değişmez kanunları, insan zihnini de içinden yönetir ve onu belirler. üstün insan doğası işte bu belirlenmişliğin akılla algılanması, farkında olunması halidir.

    işte hedeflediğim amaç bu diye devam eder spinoza:

    "böyle bir doğayı elde etmek ve mümkün olduğu kadar çok insanın da benimle beraber elde etmesini sağlamak."

    benim mutluluğumun bir koşulu da, başkalarının isteklerinin benim isteklerimle uyum içinde olmasıdır. bunu sağlamak için, onların da benim anladıklarımı anlamaları için özenle çalışmam gerekir. bunun gerçekleşmesi için:

    1- önce doğa'yı böyle bir doğa(üstün insan doğası) elde etmeye yetecek kadar tanımak
    2-ondan sonra mümkün olduğu kadar çok sayıda insanın mümkün olduğu kadar kolay ve emin bir biçimde bu doğayı elde etmesine gereken toplumu kurmak
    3-bir ahlak felsefesine ve çocukların eğitimi doktrinine eğilinmesi zorunludur.
    4-sağlık da, amacımıza ulaşmak için ihmal edilmez bir araç olduğundan dördüncü olarak dürüst bir tıbbın yaratılması gereklidir.
    5-bir çok zor şey, yaratıcılık ve maharetle kolay hale getirildiği ve böylece yaşamda çok zaman ve rahatlık kazanabileceğimiz için, beşinci olarak mekanik kesinlik ihmal edilmemelidir.
    6-herşeyden önce, şeyleri kolaylıkla ve yanılgıya düşmeden kavrayabilmesi için anlama yeteneğimizi tedavi etmenin ve saflaştırmanın bir yolunu bulmalıyız.

    bir diğeri de: (bkz: verum bonum)

    genel olarak alıntılar:

    on course with nature and more about spinoza with advayavada buddhism/ john willemsens
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap