34 entry daha
  • sadece bir intikam değil aynı zamanda kapitalizmin yükselişinin hikayesi anlatılır monte kristo kontu'nda.

    zengin olmadan önce insan yerine dahi konmayıp, devlet ve düşmanları tarafından bir hiçliğe itilen, sevenleri tarafından unutulan, edmond dantes, sonrasında kişilerin ve hatta devletlerin bile üstünde bir güce dönüşür, bir otorite haline gelir.

    kitabın böylesine başarılı olması ve bir efsaneye dönüşmesinin altında da bu yatar. bir intikam hikayesi yeni dünya düzeninde paranın öneminin işlenişiyle beraber verilmiştir.

    dantes, paranın kendisine sağladığı imkanlarla yalnızca sınırsız satın alma gücüne erişmez, bununla beraber kendisini de geliştirir; hapisten önceki yaşamında sıradan bir denizci olan dantes sonrasında intikam için monte kristo kontu olarak tekrar karşımıza çıktığında artık son derece kültürlü, karizmatik, kişileri kolayca etkileyebilecek kadar söz sanatlarına hakim ve neredeyse bir tanrıymışçasına her şeyi öngörerek, onlarca hamle sonrasını hesaplayabilen usta bir stratejist olmuştur.

    ne var ki bu güçlü dönüşüme karşın intikam kendisinde öyle bir saplantı haline gelmiştir ki bir noktadan sonra intikam almak için yaşar bir noktaya geldiğini görürüz.

    kitaptaki diğer karakterler olan kendisini hapse gönderen kişiler da son derece güçlüdürler. hepsi yaptıkları hileler, sahtekarlıklar sonucu mevki sahibi olmuş ve yaşam karşısında sağlam durabilen kişilerdir ki bu da intikam hikayesini daha etkileyici kılan bir unsurdur.

    kitapta kimi yerlerde binbir gece masallarını andıran bir üslupla o dönem hala batı için tam olarak aydınlanmayan ve cazibesini koruyan doğunun gizeminin işlendiği bölümler vardır. bu da kitabın yazıldığı dönemde avrupa'da çok ilgi çekmesine neden olan unsurlardan biri olmuştur.

    özetle, kesinlikle okunması gereken, ölümsüz bir eserdir.

    edit: imla
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap