• new york'un midtown mahallesindeki guzelim yeri 59 west 44th street'te yillardan yillara isletilmis, halen de turistik otel statusunde isletilen otel. peki nedir bu oteli manhattan denen adaciktaki diger 3000 otelden farkli kilan, niye bir entry acilmasi uygun gorulmustur the plaza ve benzerleri dururken? evet 1902 yilinda acilmistir otel, ve bir cok elit ortamin oldugu theater district'inde yer almaktadir ama, butun bunlar bir yana, algonquin'i cok ozel kilan, 1920ler ve 30lar sirasinda, amerikan kulturel ve entellektuel hayati icinde cok onemli bir yeri olan algonquin roundtablea evsahipligi yapmis ve ismini vermis olmasidir.

    oyle bir roundtable getirin ki gozunuzun onune, en basta birlikte hergun oglen yemegi etrafinda olan bitenleri tartismak icin new york'un, ve haliyle amerika'nin, en onemli yazarlarinin ve gazetecilerinin ba$lattigi olay buyumus, serpilmis, birkac yil icinden amerika'nin en onemli kulturel hareketlerinden biri haline gelivermistir. uyeleri arasinda kimler vardir kimler? en unlusu pek sevilen dorothy parker olmak uzere, harold ross, ki harold 1925 yilinda halen amerikan basininin en demirba$ yayinlarindan biri olan the new yorkeri cikarmaya baslamistir. the new yorker dergisi bir nevi bu roundtable'in bebegidir, ya$ayan devamidir demek hic yanlis olmaz, yillar gecse ve algonquin roundtable dagilsa bile, o masa cevresinde gecen konusmalar, fiki alisverisleri, amerikan kulturel hayatina damgasini vurmaya devam etmektedir.

    merak edenler, hani olur da the new yorkeri ya da dorothy parkeri cok sevenler, nyc'ye gelecek ziyaretlerinde o bardi, su club'di yi birakip bir gidebilirler eskisine gore havasi sonmus ama hala dimdik ayakta duran guzel algonquine, barinda takilip bir icki icip, eski havayi soluyabilirler. bir dipnot eklemek gerekirse algonquin barinda takilanlarin yarisinin da, aynen boyle bu sebeple gitmis insanlar oldugu soylenir ve dogrudur bana kalirsa, '"ben de bir havasini koklicam, ne guzel" havasinda oturup icen insanlar hemen tiplerinden anlasilir, hatta ki$i bu tip insanlarla ayni sebepten dolayi ortamda olmanin ne$esi icinde, gayet yakinla$ir, kanka bile olur.
hesabın var mı? giriş yap