21 entry daha
  • çok yakında tüm dünyada bol bol konuşulacağını tahmin ediyorum.
    konuşmaktan bile korkuyorlar aslında çünkü dünyanın büyük devletleri borç batağının içinde ve deflasyon borçluları batırır.
    dünyaya pompalanan trilyonlarca dolara rağmen abd m3 para arzı %5,4 geriledi. fed veriyi 2006'dan beri açıklamadığı için alternatif kaynaklardan takip ediyoruz. bu kadar para pompalanırken para arzının düşmesi deleveraging ve nakde geri dönüşün göstergesi.
    trilyonlarca dolarlık yükümlülükleriyle teknik olarak batık olan abd'yi çin desteklemeye devam ediyor. ancak çin'in de soğuyacağını ve en nihayetinde abd ile birlikte zarar göreceğini söyleyebiliriz. 29 buhranında abd'nin düştüğü hataya, bu sefer çin düşmekte.
    yüksek enflasyonla bu süreci önleyebilmeleri oldukça zor. belki küçük ve tahvil piyasaları gelişmemiş ülkeler yapabilir ancak abd gibi ülkelerin bunu yapabilmeleri mümkün değil. ab'nin zaten yüksek enflasyon yaratacak gücü yok. yapabilecekleri tek şey bir savaş çıkarmak belki ama demokrat iktidarında o da pek olası gözükmüyor.
    bunlarla beraber 2008 krizinden çıkış sürecinde büyümenin istihdama neredeyse hiç yansımaması yaklaşan deflasyonun bir başka habercisi. abd'de istihdam edilenlerin çok büyük bir kısmı geçici kamu personelleri. tüm dünyada işsizlik yüksek seviyelerini koruyor.
    zaten faizleri 0'lamış ve boğazına kadar borca batmış ülkelerin kullanabileceği fazla bir seçenek de kalmadı. para ve maliye politikalarında kullanabilecekleri bir araç kalmadı. özellikle avrupa ülkeleri. euro'nun değer kaybıyla pahalılaşan ithalat ve ab tüketicilerinin paralarını harcamakta oldukça cimri olması, gelişmekte olan ülkelerin mallarını kime satacağı sorusunu doğuruyor. buna biz de dahiliz.
    deflasyon borçluları batırır, getireceği işsizlikle işini kaybetmiş birinin reel bazda sürekli artan borcunu ödemesi imkansız.
    kendi ülkemizde böyle bir deflasyonun dolara yapacağı etkiyi de unutmamak lazım. belki de hayatta yapılacak en akıllıca hareket, şu an her şeyi satıp dolar almaktır.
    bunlarla beraber deflasyonun ne zaman vuracağı ayrı bir sorudur. bu sene olması düşük de olsa var olan bir ihtimal. ancak önümüzdeki sene olması daha muhtemel görünüyor.
    deflasyon hafife alınacak bir sorun değildir, acımasızdır. insanları gözünü kırpmadan batırır.
    bunun belki de en iyi örneğini japonya yaşadı ve hâlâ yaşıyor. 90larda 40 binlerde olan nikkei bugün hâlâ 9 binlerde sürünmekte.
    emlak piyasalarına, borsalara, tüketicilere kısaca kreditörler dışında herkese ağır bir etkisi olacaktır deflasyonun.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap