47 entry daha
  • forrest carter'ın "dağlardan sorun beni" adlı kitabında mükemmel şekilde anlatılan son apaçi savaşçısıdır. gerenimo'nun gerçek yaşam öyküsünün anlatıldığı bu romanı okuyup kızılderili direnişine hayran olmamak ve amerika'nın kızılderillilere yaptığı katliama lanet okumamak mümkün değil. apaçi kültürüyle ilgili birçok bilgiye sahip olabileceğimiz kitapta beni en çok etkileyen bölümlerden biri şudur:
    "babası öldükten sonra yaşadıkları evi yaktılar ve babasının bütün eşyalarından vazgeçtiler; çünkü maddi zenginlikler için ölümünü istemek ruh bedenine girip onu zayıflatmasın diye hiçbir apaçi, bir aile üyesinin ölümünden yarar sağlamazdı."
    şu anda bir gram bile ruhun kalmadığı amerika topraklarında yaşamış olan apaçi topluluğunun mülkle arasına koyduğu bu mesafe, onları insan yapan gerçek özellikti.. bu insanlar topraklarından atılan, çoluk çocuk katledilen, göçmen kamplarında açlıktan ve hastalıktan ölmeye terkedilen, ihanetlere uğrayan bir kızılderili boyunun asil üyeleriydi. ve gerenimo, aklı, inancı ve boyuneğmezliğiyle başkaldıran son apaçi savaşçısıydı. bir kızılderili şefinin amerika generaline söylediği şu sözleri hatırlamadan edemiyor insan:

    "ağaçlarımızı kestiniz. antilop ve bufaloyu öldürdünüz ve gene de yemediniz, çürümeye bıraktınız. toprağı kazdınız ve bir zamanlar temiz olan nehirlerimize çöplerinizi attınız. her şeyi yakıyorsunuz. ne istiyorsunuz? deli misiniz?"

    ne istiyorsunuz? deli misiniz?
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap