10 entry daha
  • konsinye dört olası süreçten oluşur: yükleme, bildirim, toplama ve iade. sistemin düzgün bir şekilde algılanabilmesi için gerçek şirketlerden örnekle gideceğim: konsinyeyi aktif bir şekilde kullanan ülker, mahallenizdeki bakkal remzi dayı ve bu bakkaldan alışveriş yapan sen ey sözlük okuyucusu; buradaki üç oyuncu sizlersiniz.

    1. konsinye yüklemesi: ülker, satmak istediği bazı malzemeleri remzi dayının bakkalına götürür ve bırakır. bakkala hangi maldan kaç adet bıraktığı bellidir, ancak bu işlem için fatura kesilmez. zira bakkal, o malları satmak için çok istekli olmayabilir. ülker, bakkalı "şayet malları satarsan parasını bana ödersin, satamazsan malları geri alırım ve hiçbir yükümlülüğün altına girmezsin." diyerek kazanmıştır.

    2. konsinye bildirimi: bakkal, malları sana satar ve sattığını ülker'e haber verir. bu işlemin adı konsinye bildirimidir. bakkala fatura kesilir ve malların bedeli tahsis edilir.

    3. konsinye toplaması: bakkal malları satamaz ve satış yapamadığını ülker'e haber vererek malların geri alınmasını ister. bu işlemin adı konsinye toplamasıdır. mallar geri alınır, bir işlem uygulanmaz.

    4. konsinye iadesi: sadece konsinye bildiriminden sonra gerçekleşebilir. bakkaldan aldığın ülker malını bir sebepten dolayı (bozuk, kalitesiz, vb.) bakkala geri getirmişsindir (çikolata/dondurma vb. için bu tip iadeler genelde olmaz da, lcd televizyonun bozuk çıktığını düşün mesela). bakkal da bunu ülker'e bildirir. bakkalın hesabına alacak yazılarak geri alınan mal kalite kontrole gönderilir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap