14 entry daha
  • ötenazi'yi böylesine net ve başarılı şekilde tartışmaya açabildiği için keyifle ve nefesimi tutarak izlediğim film. tabi al pacino da cuk diye oturmuş jack kevorkian rolüne.
    aslında çok daha etraflıca tartışılabilecek bir konu tabi ötenazi. bu kavrama farklı bakış açıları da var hem dini yönden hem hukuki yönden ama filmde sanki diğer tarafların argümanları teğet geçilmiş.

    ilk olarak ötenaziye bir insan hakkı ya da amerikanların deyimiyle civil right olarak bakabiliriz. bu durumda bütün o als hastalarının, kanserlerin, ms hastalarının o kadar acı çekmesi ve istedikleri onurlu hayatı yaşayamamaları nedeniyle ölmek istemeleri en doğal hakları denilebilir. çünkü sonuç itibariyle insanın dini inanç özgürlüğü de bir insan hakkı olduğuna göre ölümden sonra yaşama inanmak veya fiziksel dünyadan öte bir şeye inanmak gibi bir zorunluluğu yoktur. bu durumda daha fazla acı çekmektense hayatına son vermesi en makul çözüm olabilir. buna da hiç bir insanın karışmaya hakkı yoktur.

    filmde de özellikle jack kevorkian'ın vurguladığı bir nokta ötenazinin farklı bir yönünü ortaya koyar. doktorumaza göre hastalık nedeniyle kısa bir süre sonra ölecek olan hastalardan parası olanlar hastanelerde acıları hafifletilerek ecelleri gelene kadar yaşayabiliyorlar. ama paraları olmayanlar bu masrafı karşılayamıyorlar. bunun yerine ölecekleri güne kadar yoğun bir şekilde acı çekiyorlar. kevorkian'ı ötenaziyi savunmaya iten nokta da bu: paraları olanlar acı çekmeden ölebilirlerken, parası olmayanların bu hakları niçin ellerinden alınıyor?

    tabi öte yandan ötenaziye farklı bir bakış açısı olarak da bunun suistimal edilme olasılığının yüksek olması ve insanlarının tek dininin para olduğu bir çağda sağlık masraflarının kısılması adına artniyetli kullanımı. bunu sadece jack kevorkian gibi etik duruşu sağlam bir adam yaparken gayet insancıl görünse de genele yayıldığı zaman kontrolden çıkabileceği gerçeği de gözardı edilemez tabi ki. zaten filmde de jack kevorkian kendisine başvuranların %98ini reddettiğini belirtiyor. depresyonda olanların filan özellikle tespit edilmesi gerekiyor mesela.

    bi de işe dini açıdan bakanlar da var tabi ki fakat o iyice karışık bir konu. sonuçta film böylesine ilginç bir konuyu çok güzel masaya yatırmış. çeşitli felaketlerin arttığı dünyada bu konular daha ilerde de çok tartışılır gibime geliyor.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap