1 entry daha
  • iphone vs x şeklindeki karşılaştırmalardan daha anlamlı olacak karşılaştırmadır.

    öncelikle elma ve armutları karıştırmamak için ios un bütün donanımları önceden belirlenmiş ve buna göre cihazlara özel ince ayarları yapılmış bir işletim sistemi olduğunu belirtmek gerekiyor. bire bir karşılaştırmalar bu nedenle cihaza özel hazırlanmış android sürümleri üzerinden yapılırsa daha sağlıklı olacaktır.

    öncelikle akıllı telefon pazarında iphone ve ios un gelişim ve popülerleşme sürecine bakacak olursak. ortaya cihaz donanımı olarak iphone dan ne kadar daha iyi donanımı olsa da, mobil cihaz üreticilerinin bin parçaya bölündüğü windows mobile başta olmak üzere işletim sistemlerinin kısıtlamaları ile uğraştıkları bir tablo ortaya çıkıyor.

    bu noktada 1000 çeşit cihaza karşı apple ın tek model cihaz stratejisi ne kadar önemliyse, bu stratejiyi destekleyen işletim sistemi de o kadar önemliydi. cihaza göre optimize edilmiş ve apple ın tasarımlarıyla şekillenmiş bir arayüz, karşısında rekabet edecek rakip bulamaması, statü simgesi haline gelmesi ve fanlarının oluşması ile birlikte zirvede uzun süre kalmasını sağladı.

    peki şimdi durum ne.
    artık iletişimin mobil cihazlara kayacağını öngören ve piyasadaki bu dağıtık yapının apple ve blackberry nin işine geldiğini gören google,
    piyasanın ihtiyacı olan darboğaza kendi çıkarlarını da gözeterek müdahalede bulundu. cihaz üreticilerinin şu saatten sonra yapacağı her girişim apple ın yakaladığı trendin gölgesinde kalacaktı.
    işte bu noktada bütünleştirici, açık kaynak kodlu, stabil çalışan ve uygulama marketi ile apple store a kafa tutabilecek bir işletim sistemi ile apple a yapılabilecek en büyük "piç"liği yaptı.

    çünkü şu noktada bile donanım olarak iphone dan daha üst düzeyde cihazları yapabilen üreticilere gol yedikleri iki noktada leziz bir çözüm sundu.

    ve bununla birlikte apple, htc ve blackberry gibi üreticilerle mücadele ediyorken, birden hiç hesapta olmayan samsung, sonyericsson, motorola gibi devlerin pazara girmesine neden oldu.

    şimdi mevcut duruma göz atacak olursak. işletim sistemi olarak android in ios un önünde gitmeye başladığını görebiliyoruz.
    her yeni versiyonunun daha hızlı geliştiğini, ve her versiyon geçişinde hız ve stabil çalışma olarak daha da olgunlaştığını şaşırtıcı bir şekilde görebiliyoruz. hatta bu hızlı değişimlerin üretilen cihazlara güncellemeler çıkarılması konusunda tatlı da olsa bir problem bile olduğunu söyleyebiliriz.

    htc desire hd ve samsung galaxy s modellerine bakarak şu hali ile bile oturmuş bir işletim sistemi ile cihazların ne duruma gelebileceklerini gösterebiliyor.

    karşılaştırma kısmına gelecek olursak

    hız, stabil çalışma:
    iki işletim sistemi de bu konuda gayet iyi noktalara gelmiş durumda.
    yüksek donanımlı cihazlarda ikisi de problemsiz.

    farklı cihazlarda çalışabilme:
    ios un diğer cihazlarda nasıl bir performans verebileceğine dair bir fikrimiz yok fakat android in farklı cihazlar ile verimli çalışabildiğini görebiliyoruz.

    kişiselleştirebilirlik:
    android bir kaç adım önde duruyor şimdilik, apple tarafından bu konuda atak bekleniyor.

    uygulama market:
    apple uygulama sayısı android uygulama sayısına göre %35 daha fazla durumda, bu fark gittikçe azalsa da apple üzerindeki uygulamalar uzun zamandır kullanılmanın etkisi ile daha stabil versiyonlar sunmakta. apple üzerindeki bütün popüler uygulamalar android markette karşılığını bulmuş durumda fakat toplam uygulama sayısı olarak fark hala büyük.
    bununla birlikte androin tarafında uygulama geliştirmenin daha kolay olması ve google ın sunduğu kod yazmadan uygulama geliştirilebilen arayüzler sayesinde bu farkın 6-8 ay içerisinde kapanacağı öngörülüyor.

    tablet pazarında kullanılabilirlik:
    iki işletim sistemi de tablet cihazlarla verimli çalışabiliyor.
    ipad ile pazarı domine eden ios a karşılık, samsung, toshiba gibi elektronik devlerinin yavaş yavaş androidli cihazları sunduğunu görüyoruz.

    üretici desteği:
    ios apple tarafından geliştirilmekte kullanılmakta iken,
    android tarafında google, samsung, htc, motorola, lg, sonyericsson, toshiba, huawei, acer, lenovo, dell gibi firmaların olduğunu görüyoruz.

    sonuç olarak pazar paylarındaki ivme göz önüne alınırsa android in windows mobile, symbian ve blackberry os u yakın zamanda tarihe gömeceğini söyleyebiliriz. ios pazar payı olarak gerilese bile sadık apple kullanıcıları ile benzer şekilde devam edecektir.

    büyük ihtimalle android tabanlı hiç bir model çeşitlilik nedeniyle tek başına iphone satış rakamına ulaşamayacaktır.
    fakat çok lafını duymuş olduğumuz "iphone killer" ın karşılığını tam olarak verebilecek onlarca cihaz piyasada olacaktır bu nedenle iphone fiyat politikaları da zamanla yumuşayacak ve çok farklı yenilikler görmemize neden olacaktır.

    yani sözün özü hayırlı rekabetler.
1177 entry daha
hesabın var mı? giriş yap