16 entry daha
  • 1919’da istanbul’da doğan, 1936’da saint joseph lisesi’nden mezun olan eli acıman, 1939 yılında paris’e gider ve gazetecilik okur. vitali hakko’nun isteği üzerine ilk reklamını eylül 1943’te şen şapka için hazırlar. 1944’te vitali hakko ve mario began’ın ortaklığı ile faal reklam acentesi’ni kurar. bu ortaklık 1950 yılına kadar devam eder.
    ikinci dünya savaşı’nın devam ettiği, türkiye’nin savaşa girmese de oldukça büyük ekonomik sıkıntılar çektiği yıllardır. işte bu ağır koşullarda reklamcılığa başlayan eli acıman sultanhamam selvili çıkmazı’nda vitali hakko’ya ait deponun penceresiz bir odasını ofis olarak kullanır. bir yıl sonra para kazanmaya başlayınca cağaloğlu yokuşunda tahta bir evin üst katına taşınan eli acıman o ofisin kendisi için hilton gibi olduğunu daha sonra birçok kez yinelemiştir.
    1957 yılında afif erdemir ve nesim natan ile 50’şer bin lira sermaye koyarak faal ajans’ı kuran eli acıman, 12 yıl sonra ajansı ortaklarına teslim ederek amerika’ya gider. 3,5 yıl boyunca j. walter thompson’da yazar ve müşteri direktörü olarak çalışır. 1960 yılında türkiye’ye dönmeye karar veren eli acıman, dört ay boyunca j. walter thompson paris ofisinde yaratıcı danışman olarak çalışır.
    amerika’dan dönen eli acıman amerika’da çoğu ajansın, kurucularının adını taşıdığını tespit etmiştir. “bizde neden böyle olmasın” der ve faal ajans’tan ayrılırken yeni kuracağı ajansın adının acıman olmasına karar verir. gazeteye verdikleri eleman ilanı için gelen mektuplarda zarfların üzerinde genellikle ajansın adının manajans olarak kısaltılarak yazıldığını görünce ajansın adını manajans olarak değiştirir.
    reklamcılıkta birçok ilke imza atan eli acıman 1972 yılında uluslararası reklamcılık derneği’nin türkiye kolunu kurar ve 1987’ye kadar başkanlığını yapar. 1985’te ise reklamcılar derneği’nin kurucu başkanı olur.
    1985 yılında j. walter thompson’la kurduğu ortaklığın sonucunda ajansın adı manajans/thompson olur. bu ortaklıktan 14 yıl sonra 1999’da yaptığımız söyleşide manajans’ın thompson’la ortaklığının başlamasını kendisi için bir talihsizlik olarak niteleyen eli acıman “bu ortaklık başlarken birinci sıradaydık, ortaklık başladıktan bir süre sonra 11-12. sıraya düştük” diyordu. eli acıman’a göre türk reklam sektörü yabancı ortaklarla zamansız tanışmıştı. acıman “bu ortaklıkları yapmasaydık hiçbir şey kaybetmezdik. aksine daha da ileri giderdik” diyor.
    “reklamcılığa gönül verdim, hiç pes etmedim” diyen eli acıman, yaptığı işler içinde pişman olduğu tek kampanyanın 1983’te gerçekleştirdiği özal ve anap kampanyası olduğunu belirtmişti.
    sanat ve edebiyat dünyasından pek çok kişinin yolu manjans’tan geçmiştir: egemen berköz, ferit edgü, başar sabuncu, osman ulagay, okay gönensin, yılmaz gruda, engin ardıç, jack deleon, füsun akatlı, necati tosuner, süreyya berfe, duygu asena hemen akla gelenler...
    hulki aktunç reklamcılığa başladığı manajans için “ülkemizde ilkeli reklamcılığın kabesidir” diyor.
    sanat ve edebiyat dünyasında olduğu gibi türk reklam sektöründe de birçok reklamcı eli acıman’ın öğrencisi olmuştur: ersin salman, nazar büyüm, izmir tolga, haluk mesci, hulki aktunç, faruk atasoy, paul mcmillen, yavuz turgul, jeffi medina, ege ernart, güven turan, süleyman nebioğlu, batu işmen, metin aroyo, sait aytemur, haluk sicimoğlu, zafer ataylan, murat egemen, değer dilek, cem bilge, vural sözer, doğan yarıcı, mehmet ali türkmen, şenay işözen, figen isbir…

    sözün özü eli acıman, modern türk reklamcılığının kurucusudur, ustasıdır. şu an piyasada gördüğünüz önemli bir çok reklamcı tezgahından geçmiştir. güle güle üstad.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap