6 entry daha
  • tehlikeli avlar için icat edilmiş, güvenilirliği ön planda tutan yivsiz av tüfeğidir. diğer yivsiz av tüfekleri gibi kalibresi bir pound kurşundan kaç mermi çıktığına bağlı olarak oniki numara, yirmi numara gibi adlandırılır. numara arttıkça kalibre küçülür.

    çifte ve süperpozeye göre avantajı ikiden fazla fişek alabilmesi, yarı otomatiğe göre avantajı ise fişeğin patlamaması ya da düşük güçte patlaması sonucu tutukluk yapmaması, bir sonraki fişeğin hızla namluya sürülebilmesidir.

    kişisel güvenlik için dipçiksiz versiyonları varsa da, memleketimizde yasal değildir. diğer yasal sınırı da namlu boyunun fişek yatağından namlu çıkışına kadar en az kırkyedi santim olmasıdır. (filmlerdeki gibi pardesü içine saklanamaması içindir sanki memleketimizdeki yasal sınırları.) kişisel güvenlik versiyonlarında cam kırma, kapı kilidi ve menteşe uçurma için özel aksesuar ve fişekleri vardır. insana karşı en yaygın kullanımı şavrotin denilen dokuz tane dokuz mm saçma (double ought -00- buckshot) iledir.

    tehlikeli avlar için oniki numara tüfekler ve yirmisekiz gram ve üstü slug mermiler (namı diğer domdom) kullanılır, ki, yakın mesafelerde (beş-on metre) ayı boyutlarında hayvanları olduğu yerde durdurması beklenir. fil ve manda gibi afrika avları için sekiz numara ve ellialtı gram ve üstü mermiler kullanılır.

    memleketimizde domuz popülasyonunun başına beladır.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap