3 entry daha
  • "yaratılış" kelimesinin yanlış yazımı değildir.

    buradan çıkardığımız şu olur: demek ki eski türkçe'de (bu eskilik 100 yıldan fazla bile olmayabilir, ama atmam gerekirse 200 yıl derim) sondaki sert sessizler sesli ile başlayan fiil çekimlerinde yumuşuyordu.

    "yaradılış", ve "yaradan" bu değişiklik öncesinde bu şekilde metinlerde geçtiği için, dilde değişiklik olduktan sonra da metinsel olarak eski anlamlarıyla devam etme şansı bulmuş kelimelerdir. (bkz: #17412233)

    "yaratılış" yakın zamanda yeni bir anlam kazandığında ("evrime karşı ortaya sürülen düşünce"), o anlamı günümüz yazımına uygun kelimeleşmiştir.

    "yaradılış" yanlış yazımdır diyen birinin aksak timur'un adını "aksak demir" yazsa gerektir. (timur -> demir değişikliği dilde oluyor, ama metinlerde şahsın adı timur olarak kalıyor. bu örnek tam uymayabilir, zira şahsın adı başka bir türki dilde o şekilde kullanılırken, anadolu türkçesinde o değişiklik halihazırda olmuş olabilir.)

    ek: yaradılış/yaradan yazımlarının yanlış yazım olarak algılanma sıklığı arttıkça bu yazımlar uzun vadede ortadan kalkma eğilimi gösterecektir. yani 100 yıl sonra -sözlük duruyorsa- bu başlığın altına biri şöyle bir entry girebilir: "mizaç" anlamıyla "yaratılış" kelimesinin arkaik yazımı.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap