12 entry daha
  • joaquin phoenix'in -ve casey affleck'in- oyuncuyu tüketen seyirciyle de, satan yapımcıyla da, pazarlayan medyayla da alenen taşak geçtiği, benim pek bir beğendiğim mockumentary.

    1. rol yaptığını bildiğimizi farz edersek: filmin en büyük ironisi phoenix'in oyunculuğu bırakıp rapperlığa atılma macerası süresince oyunculuğun kralını -sahiden- sergilemesi. herhangi bir dışarıdan kontrol mekanizması -yönetmen ya da elini kolunu bağlayan bir senaryo- olmadığından, tüm adanmışlığıyla rapper rolüne bürünüyor.
    --- spoiler ---
    bütün özgüveniyle şarkısını söylemesinin ardından, seyirciyle münakaşası ve sahneden atlayıp seyirciye saldırması
    --- spoiler ---
    her şeyin rol olduğunu bilmemize rağmen, bu mockumentary'yi başarısız bir hoax olmaktan kurtaran sebeplerden biri bu. bir ikincisi de casey affleck'in güncel kurgusu. daha bu çakma belgesel çekilirken, sektörde zirvede olan bir sanatçının -belki de walk the line gibi bir filmde johnny cash'i canlandırmasından ve müzikal anlamda cash'in rap'le alakası olmamasından ötürü- mesleğini bırakıp, apayrı alakasız bir kulvara geçebileceğine ihtimal vermemiştim. hoax demiştim kısacası. ha işte bunu bile, televizyonda benim gibi spekülasyon yapanları bile mockumentary'ye dahil etmişler. phoenix'in uzayan sakallarıyla birlikte, hoax muhabbeti de bir yere kadar uzayıp gidiyor zaten. ta ki p diddy'ye kadar -filmin yarılma ve ayrılma noktası- bu noktada her şeyin rol olduğundan çok emin olmama rağmen içime kuşku düşürmeyi başardı affleck ve phoenix ikilisi. phoenix'in tüm ciddiyeti pd'nin alemdeki ciddiyetiyle birleşince...

    2. rol yaptığını bilmediğimizi farz edersek: bir paradigma değişimi yaşayacağız o zaman. phoenix'in söylediği şarkı ve ardından seyirciye dalmasına kıkır kıkır gülmemiz mümkün olmayacak ki, joaquin phoenix'in asıl istediği de bu. sinema seyircisi ve filmdeki bilumum insan rol yaptığını bilmezken, kendisi rol yaptığının bilincinde, içten içe gülerken, herkesle kafa bulmakta.

    3. bütün bunlar gerçekten belgesel olsaydı: phoenix'in seçimi garipsenir, üzülünür ve tamamen unutulurdu sonra ve belgesel yalnızca 2010 yılına ait olurdu belki de.

    david letterman - 2009
    david letterman - 2010

    phoenix'in 4 yıl aradan sonraki ilk filmi için tıklayınız.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap