8 entry daha
  • dünya genelinde erkekler arasında görülen en sık kanser, erkekler arasında görülüp de ölüme yol açan en sık 2. kanser türüdür (akciğer kanserinden sonra gelir).

    etyolojisinde* ailesel, ırka bağlı, hormonal(testosteron prostatı uyarıcı bir hormon olduğu için bu kanserden primer sorumlu hormondur), çevresel, kanserojen etkenler şeklinde çok çeşitli faktörler bulunmaktadır.

    teşhiste genellikle şüphelendirici bulgular;hasta şikayeti, rektal muayene bulgusu,psa yüksekliği olup kesin teşhise transrektal ultrason eşliğinde alınan biyopsi ile gidilir. mr ın teşhisi desteklemede çok yüksek bir etkinliği de bulunmaktadır. hatta yeni güncel bilgiler doğrultusunda psa yüksekliği olan ve/veya fizik muayeneyle prostat kanserinden şüphelenilen durumlarda birçok otorite biyopsi öncesinde prostat mr ı çekilmesini önermekte.* sebebiyse mr görüntülemede saptanan bariz lezyonlardan* füzyon biyopsi yöntemiyle direkt hedeflenerek biyopsi alınmasıdır. bu yöntem son dönemde sıklıkla kullanılmaktadır.
    erken teşhis adına; genel kanı ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayanlar için 50 yaşından sonra, olanlar içinse 40 yaşından sonra yıllık rektal muayene ve psa bakılması üzerine olsa da en son otoritelerin görüşü; özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayanlar için psa nın sadece bir şekilde herhangi bir şikayetle doktora başvuran hastalara bakılması şeklindedir.

    tedaviye gelirsek; hastalığın evresine göre değişmektedir. yani prostata sınırlı mı, prostat çevresi dokulara yayılım var mı ya da uzak organlara yayılma olmuş mu? bunların hepsinde farklı tedavi modaliteleri kullanılmaktadır. ama genel olarak söylersek prostatın çevresindeki birkaç dokuyla birlikte alınması (radikal prostatektomi), radyoterapi , kemoterapi ya da hormonoterapi şeklindedir (modern birkaç teknik daha var ama bunları bilmenize gerek yok zaten.)

    önlemeye gelirsek; eğer genlerinizde varsa bunu önleyemezsiniz sadece erken teşhis edebilirsiniz bunun için de dediğim gibi 40 yaşından sonra belli testler yapılır onları yaptırmanız yeterli.
    önleme amaçlı kullanılabilir mi acaba diye düşünülüp üzerine çalışılan birçok madde vardır; 5 alfa redüktaz inhibitörleri (testosteronu aktif hale getiren enzimi engeller-örneğin kabak çekirdeği böyle bir etkidedir.), likopenler,selenyum içeren preparatlar,yeşil çaylar falan filan...

    (prostat kanseriyle ilgili öğrenmek istediğiniz herhangi birşey olursa çekinmeden sorabilirsiniz )
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap