14 entry daha
  • incus recors çerçevesinde büyük usta derek bailey tarafından 1968'de kurulmuş, tarihin belki de en yi kadroya sahip özgür doğaçlama* grubu. üyelerinin kimisi aramızdan ayrılmış, kimisi doğaçlamayı bırakarak modal müziğe [willem breuker gibi] dönmüş olsa da halen yılın bazı -sihirli- günlerinde verdikleri konserlerle kendilerini göstermektedirler. doğaçlamacılar albümlerin farklı parçalarında farklı kombinasyonlarda ortaya çıkarak doğaçlamalarına devam eder, bazen bir parçanın sonundan diğer parçanın ortalarına ilerlerler. diğer özgür doğaçlama gruplarının [spontaneous music ensemble, die like a dog quartet, peter brötzmann ve sextet/octet ve tentetleri] aksine parçalar konsept oluşturmaz, kimi kenny wheeler albümlerindeki gibi [ya da alexander von schlippenbach trio'nun efsanevi pakistani pomade'i gibi] birkaç saniyeliğine temel oluşturan armoniyi daha sonra tekrar gün yüzüne çıkarır ve ardından tekrar bükmeye başlarlar.

    belki de 1994'e dek kimi zaman "doğaçlama festivalleri düzenleyen" bu güzide 'company'nin kadrosunda bulunmayan doğaçlamacının olmadığını söyleyebiliriz. en azından avrupa'nın erken dönem doğaçlamacılarının hemen hepsi company'nin içinde yer almaktadır. henüz yirmili yaşlarının başındaki cellocu tristan honsinger, her türlü üflemelideki hakimiyetini spektrum tanımaksızın gösteren evan parker ve anthony braxton, hollandalı veteran piyanist misha mengelberg, sopranino saksofoncu lol coxhill, ethnic/free jazz alanında daha çok bilinen fred frith, en az beş-altı enstrümana hakim steve beresford, güney afrika'da cazı yaşatan "idol" johnny dyani*, romantik sopranocu steve lacy, aacm'nin temel taşlarından wadada leo smith, doğu almanya'nın okay temiz'i -virtüöz- han bennink ve "the doc" eugene chadbourne efsanevi kadroda akla gelen ilk isimler.[listenin kalan kısmında john zorn ve buckethead bile var!]

    kombinasyonlar içinde derek bailey ve george lewis duo'yla anthony braxton, steve lacy & evan parker trio'ya bambaşka bir gözle baktığımı ifade etmek isterim.
    company özgür doğaçlamanın ortak ve güçlü harekatıdır.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap