3 entry daha
  • işlemci ve motor gibi ekipmanların üretimi, çok uzun ar-ge çalışmaları, bilgi ve yetişmiş eleman gerektiren bir süreçtir.

    bugün bilgisayarlarımızda yer alan işlemciler öyle "hadi yapalım" denilerek geliştirimliş şeyler değiller. 1970'lerden beri her yıl damla damla biriken bir tecrübenin ve bilgi birikiminin ürünleri. halihazırda, bu işlemcileri daha iyi ve kusursuz hale getirmek için harıl harıl çalışan bir yığın manyak mühendis ve bilim adamı ordusu mevcut. motor dediğimiz nane de keza aynı şekilde. o kadar farklı yöntemlerle o kadar geliştirilmiştir ki içten yanmalı motorlar, neredeyse teknolojik olarak mükemmelliğe erişmiş durumdalar. bugün, sayılı motor üreticilerinin hedefi "motor üretmek" değil, "çok daha iyi motor üretmek".

    biz bu konularda geride kaldık, hem de çok geride. evet, motor ve işlemci üretme kapasitemiz var ve istersek bunu yapabiliriz (hatta yapıyoruz da). fakat, aradaki teknoloji ve bilgi birikimi farkı o kadar büyük ki, diğer ülkeler eğer bir nükleer savaş veya felaketle bu yeteneklerini yitirmedikleri takdirde, her zaman bizden önde olacaklar.

    örneğin, şu anda biz cmos entegre ve işlemci üretme denemeleri yapıyoruz. fakat, işlemci üreticileri artık çok daha farklı teknolojiler üzerine uzun süredir araştırmalar yapıyorlar. biz bir şey yapıyoruz, fakat onlar çok daha iyisi için zaten çalışıyor oluyorlar. biz 65 nanometre üzerinde çalışmalar yapmaya başlıyoruz, onlar 22 nanometrelik işlemciler geliştiriyorlar. hatta yakında memristor tabanlı işlemciler diğerlerinin yerlerini almaya başlayacaklar ama, biz daha memristorun gerçekte ne olduğunun detaylarına bile vakıf değiliz. çünkü bu bilgiyi vermiyorlar, dolayısıyla bizim çoğu şeyi yeniden keşfetmeye çalışmamız gerekiyor. bu da zaten geriden geldiğimiz bir alanda bizi daha geriye itiyor.

    hani bazen denir ya, biz niye uzaya çıkamıyoruz diye. istesek çıkarız, 80-100 milyar dolar arası bir kaynak ayırıp, 10-15 yıl içinde yörüngeye insan gönderecek teknolojiye ulaşmak o kadar zor değil. evet, bunu biz de yapabiliriz. fakat biz onların 1960'larda eriştiği bu bilgi ve teknolojik düzeye ulaşana kadar, onlar ay'da üs kurmuş, yahut mars'a insan göndermiş olacaklar. bakın iran harıl harıl uzaya insan gönderebilmek için çalışıyor ve yüksek ihtimalle de 10 yıl içinde bunu başaracak. iran bu teknolojiye ulaşmaya çalışadursun, nasa'nın pluton'a doğru yol alan bir uzay aracının (new horizons) olduğu gerçeği değişmeyecek. biz, yörüngeye ulaşabileceğimiz sıvı yakıtlı roketler geliştirmeye çalışaduralım, nasa bir ayda sizi mars'a götürebilecek plazma motorlarının denemelerini yapıyor.

    böyleyken böyle işte...
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap