6 entry daha
  • bir durum, bir nesne veya bir nitelik olarak var olan, varlığı inkâr edilemeyen, olgu durumunda olan demek olan gerçek (réalisme, realismus), aslına uygun nitelikler taşıyan, sahici, temel, başlıca, asıl anlamlarına gelmektedir. öte yandan, tabiattaki gibi olan ya da tabiatı var olduğu gibi yansıtan demek de olan gerçek, gerçek durum, gerçeklik, realite kelimeleriyle de karşılanmaktadır.

    kesinlikle yalan olmayan, doğru sayılan şey karşılığını taşıyan gerçek, felsefede, düşünülen, tasarlanan şeylere karşılık olarak önümüze çıkar.

    genel olarak, olguları ne kadar aykırı görünürlerse görünsünler, oldukları gibi, şeyleri gerçekte oldukları şekliyle nesnel olarak ve dürüstçe kabul etme tavrı veya belli bir kategoriye giren varlık ya da nesnelerin zihinde bağımsız olduklarını öne süren bir doktrindir.

    gerçekçilik, insan varlığıyla, onun dışındaki maddi nesneler arasındaki temasın algı yoluyla olduğunu, insanın algıda, kendi zihninden bağımsız nesnelere nüfuz edebildiğini savunan öğretidir gerçekçiliği, çeşitli bakış açıları ve alan ve bilim dalları tarafından açıklamak ya da tanımlamak mümkündür.

    belli bir kategori ya da türden, “şey” ya da “nesne”lerin zihin veya düşüncemizden bağımsız olduğunu ve bundan ötürü bu nesne türlerinin keşfedilebileceklerini ya da bilinebileceklerini öne süren realizmin öğretisinin daha özel örneklerinin başında ontolojik realizm gelir.

    ontolojik realizme göre, biz, insan varlıkları, bizden tamamıyla bağımsız olarak varolan bir dünyada yaşamaktayız. bu dünyanın bizden bağımsız olan olgularının büyük bir bölümünü bilebilsek dahi, henüz bilgisine erişemediğimiz, bizim kavrayışımız dışında kalan olgular mevcuttur.

    gerçekçilik, modern felsefede, zihnimizden ya da kendilerine ilişkin duyu-deneyi ya da bilgimizden bağımsız olarak varolan hiçbir maddî nesne bulunmadığını, bütün bu evrenin zihnimize bağlı olduğunu, ya da zihinsel bir yapıda olduğunu öne süren idealizmin ve maddi nesnelerin, yalnızca mümkün ya da aktüel duyum ya da zihin hali öbekleri olarak varolduklarını öne süren fenomenalizmin karşısında yer alan epistemolojik ve metafizik bir öğreti olarak; genelde gerçekliğin insan zihninden bağımsız olduğunu, bilgide zihne sunuluşundan ayrı ve bağımsız biçimde var olduğunu, maddi nesnelerin bizim dışımızda ve duyu deneyinden bağımsız olarak varolduklarını iddia eden anlayışı ifade eder.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap