• bir gün birkaç öğrenci buda'ya gitti ve şöyle bir soru sordu "efendim, burada savatay'da sonu gelmez tartışmalara dalan pek çok münzevi ve bilgin yaşamakta, kimi dünyanın sonsuz ve bitmediğini ve diğerleri de sonlu ve bittiğini söylüyor, kimi ruhun bedenle birlikte öldüğünü ve diğerleri sonsuza dek yaşadığını iddia ediyor ve bu böyle... devam ediyor. siz, efendim bu konularda ne demek istersiniz?"

    buda yanıtlar; " bir zamanlar bir raca hizmetkarını çağırıp şöyle dedi, ' gel, ahbap, git ve savatay'da doğmuş bütün körleri bir araya topla... ve de onlara bir fil göster.' 'pekala, efendim,' diye yanıtlar hizmetkar ve kendisine söylendiği gibi toplar bütün körleri.

    'işte bir fil' diye orada toplanmış bütün körlere seslenir hizmetkar. adamlardan birine filin kafasını, bir diğerine kulaklarını, diğerine dişini, bir başkasına hortumunu, ayaklarını, sırtını, kulaklarını, kuyruğunun püskülünü tanıtarak anlatır her birine.

    "körler fili hissettiklerinde, raca her birinin yanına gider ve 'evet, kör adam, fili gördün mü? anlat bana, ne çeşit bir şeydir bir fil?' diye sorar.

    "bunun üzerine kendisine kafası tanıtılan adamlar yanıtlar, 'efendim, bir fil çömleğe çok benzer.' kendilerine kulakları tanıtılanlara gelir sıra, 'bir fil daha çok harman sepetine benzer.' sonra dişleri tanıtılanlar söz alır ve filin bir saban demiri olduğunu söylerler. sadece hortumunu tanıyanlar onun bir saban olduğunu anlatır; diğerleri filin gövdesinin bir tahıl ambarı olduğunu; ayağının, bir sütun; sırtının bir mortar; kuyruğunun; bir havaneli, kuyruğun püskülünün bir fırça olduğunu söyler.

    "sonra hep beraber bağırıp çağırmaya başlarlar, 'evet öyle!' 'hayır, öyle değil!' 'bir fil öyle değildir!' 'evet, aynen öyledir!' ve bu böyle ta ki dövüşecek noktaya gelinceye kadar devam eder.

    "raca ortaya çıkan sahneden oldukça memnundur."

    "işte böyledir çeşitli fikirlere tutunmuş kör ve görmeyen vaizler.... bilgisizliklerinde onlar tabiatları gereği kavgacı ve tartışmacıdır, ve her biri gerçeğin şu veya bu olduğunu iddia etmeyi sürdürmekte."

    buda, şu dörtlükle anlatımını noktalar.

    nasıl tutunuyor ve atışıyorlar, kimi iddia edenler
    vaazcılar ve rahipler kutsal ismi!
    atışıyorlar, her biri kendi bakışına tutunmuş.
    bu insanlar sadece bir yüzünü görür şeylerin.

    http://www.differnet.com/…ience/atlarge/eleph5b.htm

    hikayenin farklı versiyonları için:

    http://en.wikipedia.org/…/blind_men_and_an_elephant
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap