11 entry daha
  • francis bacon her konuda yazan ve her konuda dogru duzgun yazan bir arkadasimizdir. ingilizlerin milli anasi elizabeth gocup gittikten sonra bacon'un yildizi parlamistir ve james i tarafindan sovalye yapilmistir. on yil sonra 1613'de de attorney general olmustur. lakin ahlak uzerine ve durustluk uzerine o inanilmaz guzel metinleri yazan bu insan 1621'de rusvetten dolayi mahkum edilmistir. denemelerinin birinde "ingiltere'nin son elli yilindaki en durust hakim bendim, ama parlementonun bana vermis oldugu ceza son 200 yilda ingiltere'de en adil cezaydi" demistir.

    ve tum derdini "ben" kelimesini pek az kullanarak anlatmistir. kullandigi anlatici toplumu surekli gozetleyen bir hakem gibidir. montaigne ile karsilastirilmasi tamamen yersizdir bence. zira bacon insanlarin kendi hakkindaki bilgiyi insan vucudu uzerine calisarak ogrenmesini salik vermistir.

    badi'lerinden birisi cagdasi john donne'dir. ama gorusleri donne'dan ayrilir bazi konularda. bacon denemelerinde, insanligin empircism, tarih, edebiyat, muzik vb gibi ogrenilmis bilimlerle surekli gelisen bir kollektif bilinci ve kimligi oldugunu savunmustur. yani, insanlk cozulmuyor aksine buyuyor der agabey.

    aklimda kalan bir lafi da soyle biseydi: " tanri hakkinda ona layik olmayan bir fikriniz olacagina hic bir fikriniz olmasin daha iyi." ha bu arada 16.yy degil 17. yy yazaridir...
213 entry daha
hesabın var mı? giriş yap